Учени откриха вещество, което може да предпази мозъка от последиците от инсулт

1
Активирането на протеина GLAST има защитен ефект при исхемичен инсулт
Активирането на протеина GLAST има защитен ефект при исхемичен инсулт

Активирането на протеина GLAST има защитен ефект при исхемичен инсулт

Учени от института "Фриц Липман" са установили, че повишените нива на протеина GLAST по време на инсулт помагат на мозъка да се предпази от увреждане. Изследването е публикувано в научното списание Glia.

В предходна статия учените показват, че протеинът Ezrin присъства в голямо количество в развиващия се мозък. При възрастните това вещество се открива в периферните процеси на астроцитите. Тези звездовидни клетки играят важна роля в поддържането на бариерата между нервните клетки и кръвоносните съдове, снабдяването на нервните клетки с хранителни вещества и извеждането на жизненоважни продукти.

Въпреки това са настъпили някои промени: модифицираните мишки са изучавали новата среда по-бавно от обикновено, което показва промени в обработката на нервните сигнали поради липсата на Ezrin.

Освен това мишките с липса на Ezrin са страдали много повече от исхемичен инсулт, причинен от запушване на артерия. Учените са установили, че този защитен ефект се дължи на активирането на протеинът GLAST, който влияе върху метаболизма на някои аминокиселини. Сега учените възнамеряват да проучат възможността за използване на GLAST за лечение на пациенти, които са получили инсулт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари