Учени отчитат стабилизиране на нивата на въглероден окис в атмосферата

1
Изследователите са измерили въздуха в полярния лед
Изследователите са измерили въздуха в полярния лед

Изследователите са измерили въздуха в полярния лед

Глобалните усилия и намеса в края на двадесети век са успели да допринесат за стабилизиране на концентрацията на въглероден окис в атмосферата, установи изследване, цитирано от агенция Синхуа и БТА.

Екип учени под ръководството на австралийската организация за научни и индустриални изследвания CSIRO са извършили измервания, които им позволяват да осъществят първата пълна оценка на концентрацията на въглероден окис в атмосферата на южното полукълбо.

Въглеродният окис (СО) е отровен газ с влияние върху климата. Като измерват въздуха в полярния лед, учените са успели да измерят концентрацията на въглеродния окис в атмосферата през последните три хилядолетия.

Добрата новина сега е, че нивата на този газ са стабилни и дори с тенденция за понижение и това е така от края на 80-те години на миналия век, което съвпада с въвеждането на катализаторите в автомобилите, каза Дейвид Етъридж от CSIRO в прессъобщение. Устройствата за контрол на вредните емисии са задължителни за всички нови автомобили в Австралия от 1986 г.и за ЕС от 1993 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    До тъпия комунист под мене.
    Ей това червените говеда само хуища и джендъри в тъпите ви кратуни. Баси загорелите педераси дегенерирали. Написал си чакам, не очаквам бе тъпако. Пък и да чакаш и да очакваш, пак приказваш глупости.
  • -2
    3
    тъпак две
    Аз казах, че очаквам, а не какво съм прочел в статията. Какво ти хрумна европедерастката куха тиква !? Някоя гумена буба ли !?
  • 2
    2
    До тъпака под мен.
    Хората са ти написали в статията, че нивата на въглероден оксид падат заради катализаторите бе идиот!!! Какви кафемелачки и батерии са ти в тъпата, празна комунистическа тиква?!
  • -3
    1
    фена на Путин
    Чакам възхвала, че това е станало благодарение на електрическите кафемелачки по улиците с 800 килограмовите батерии харчещи по 20-25 киловата на 100 километра.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари