Учени: Маймунската шарка мутира по-бързо от очакваното

0
Екипът от учени е установил около 50 мутации
Екипът от учени е установил около 50 мутации

До момента са установени над 3200 случая в различни държави

Вирусът на маймунската едра шарка мутира по-бързо, отколкото се очакваше досега при предаването му от човек на човек, съобщава „Файненшъл Таймс“, като се позовава на проучване, предаде NOVA

Епидемията е причинена от вирус, който има много повече мутации, отколкото очаквахме от този тип. Беше неочаквано да открием толкова много мутации", казва един от участниците в проучването от Националния институт по здравеопазване на Португалия.

Както се отбелязва в публикацията, въпреки че този тип вируси често са доста стабилни, екипът от учени е установил около 50 мутации.

Комитетът на СЗО за извънредни ситуации, свързани с маймунската едра шарка, започна да заседава в четвъртък, за да оцени риска от избухване на епидемия от тази инфекция.

По последни данни на СЗО от началото на годината в 48 държави са установени над 3200 случая на маймунска едра шарка при хора.

Това е рядка вирусна инфекция, която се предава и между хората. Обикновено протича леко и повечето заразени се възстановяват в рамките на няколко седмици, но при някои могат да настъпят усложнения. Първоначалните симптоми включват треска, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, увеличени лимфни възли, втрисане и изтощение. Може да се появи обрив, който често започва от лицето и след това се разпространява по други части на тялото. Обривът се променя и преминава през различни етапи, преди накрая да се образува струпей, който по-късно пада.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари