Учени: Имаме само 10 години, за да спасим Земята

0
Времето за спасяване на планетата изтича
Времето за спасяване на планетата изтича

Времето за спасяване на планетата от катастрофалния ефект на климатичните промени изтича.

Международен екип от 8 учени смята, че човечеството разполага с 10 години, за да спаси Земята. Техните новини обаче не са само лоши. Учените разполагат с модел за балансиране на емисиите въглероден диоксид с въглеродни поглъщатели, например горите.

По този начин температурата може да се стабилизира, недостигайки ново повишаване от 1.5 градуса по Целзий, пише Profit.bg .

Консултантът на Световната банка Брайън Уолш, който ръководи проучването, казва, че внимателно са проучени въглеродните емисии от употребата на горива, селското стопанство, производството на храни, биоенергията и употребата на земя. Взети са предвид също така състоянието на екосистемите, като е определено откъде произхождат и накъде се запътват емисиите.

Ето какво гласи препоръката: Трябва да редуцираме използването на изкопаеми горива до под 25% от глобалните доставки на енергия към 2100 г. В момента този показател е 95%. Човечеството също така трябва да редуцира процеса на обезлесяване – така ще се постигне намаляване на емисиите с 42% до 2100 г.

Възобновяемата енергията също е част от проблема. Учените са разработили сценарии за развитие на енергийния сектор в бъдеще. Според един от тях употребата на енергията от въздуха, слънцето и биоенергията трябва да се увеличава с 5% на година до 2022 г.

Този подход обаче няма да доведе до понижаване на температурите, ако не се съпроводи с технологии за справяне с емисиите.

Източник: Profit.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари