Учен: Гущерите са нещо като магьосници

0
Способността за регенериране на гущерите може да проправи път за революционно лечение при хората
Способността за регенериране на гущерите може да проправи път за революционно лечение при хората

Способността за регенериране на гущерите може да проправи път за революционно лечение при хората

Гущерите имат способността да свалят опашките си, за да се спасят от хищници, но в крайна сметка те израстват отново. Въпреки че регенериралата опашка изглежда нормално, първоначалната кост всъщност е заменена от по-мек хрущял.

Изследователи от медицинския факултет "Кек" към Университета на Южна Калифорния идентифицираха ключови клетки, участващи в регенерацията на хрущялите. Те смятат, че откритието им може да проправи пътя за възстановяване на хрущялите, увредени от остеоартрит при хората - инвалидизиращо дегенеративно заболяване, за което понастоящем няма лечение, информира БГНЕС.

Екипът публикува в списание "Nature Communications" първото подробно описание на взаимодействието между два типа клетки, които позволяват на гущерите да възстановяват опашките си.

Остеоартритът засяга 32,5 милиона възрастни само в САЩ. Същевременно гущерите са сред малкото гръбначни животни, способни да регенерират хрущял, който не се втвърдява, което ги прави най-близките роднини на бозайниците, които могат да регенерират. За разлика от тях хората не са в състояние да възстановят увредения хрущял, след като достигнат зряла възраст.

"Гущерите са нещо като магьосници в способността си да регенерират хрущял, защото могат да се възстановяват и той не се превръща в кост", казва авторът на изследването Томас Лозито, доцент по ортопедична хирургия и биология на стволовите клетки и регенеративна медицина.

"Мечтата ни е да намерим начин да приложим този процес при хората, тъй като те не могат да правят същото", продължава Лозито. "Това е важна стъпка, защото трябва да разберем процеса в детайли, преди да се опитаме да го пресъздадем при бозайниците."

Екипът установява, че клетките, наречени фибробласти, които помагат за изграждането на тъканите, са критичният тип клетки, отговорни за изграждането на хрущяла. Изследването сочи, че промените в генната активност сред определени фибробластни клетки позволяват регенарацията.

"Тези клетки, които работят заедно, поставят основата за началото на регенеративния процес", заяви Лозито.

Изследователят също така отбелязва, че основната разлика между хората и гущерите е, че нашите тъкани са склонни към образуване на белези, а белезите пречат на тъканта да се регенерира.

Използвайки откритията, изследователите са успели да предизвикат регенерация на хрущяла в крайниците на гущерите, които не се възстановяват. Сега те се надяват да проверят дали могат да предизвикат същия процес при бозайниците, като започнат с мишки, използвайки техниките, които са им помогнали при експериментите с крайниците на гущерите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари