Учебниците по история за 5 клас са готови

1

„Да не знаеш историята, означава винаги да бъдеш дете“, е казал някога Цицерон.

ИздателствоПросвета“ внесе в Министерството на образованието и науката два проекта за учебници по история и цивилизации за 5. клас по новата учебна програма. Написани така, че да помогнат на децата да пораснат. Умни.

Едната история е с утвърденото лого „Просвета“, а другата – с новото „Просвета Плюс“. Учебниците са написани от първокласни автори – историци и учители, като специално внимание е отделено на стила – ясен, точен и лек, съобразен с възрастта на петокласниците. Те стриктно следват учебната програма и напълно покриват материала, без да претоварват децата с излишни термини, дати и имена. Демоверсии на новите учебници по история и цивилизации може да видите на www.prosveta.bg и www.e-uchebnik.bg.

Праисторията, както и историята на Египет, Вавилон, Древна Гърция, траките и Рим са предадени изключително увлекателно и постигат една много важна цел: децата не да зубрят, а да разбират, знаят и могат.

Учебникът на „Просвета“ е с авторски колектив в състав: доц. Теодор Леков, преподавател по стара история в НБУ и ръководител на българската археологическа мисия в Египет, проф. Диляна Ботева-Боянова, траколог от СУ „Св. Климент Охридски“, доц. Александър Николов от СУ „Св. Климент Охридски“ и Мария Босева, автор на учебници и помагала и редактор в „Просвета“.

„С нашия нов учебник ученето е не само вълнуващо пътешествие. Той е надежден помощник за овладяване на техники на историята – разказва Мария Босева. – В специалните упражнения „Стъпка по стъпка“ децата тълкуват писмени извори, усвояват езика на картата и линията на времето, учат се как да
представят личностите в историята и да търсят информация от интернет. Мощен акцент е гражданското образование – учениците ще гласуват в народното събрание на Атина, ще вземат интервю от жителите на Древен Рим, ще осмислят действията на политиците. Ще разберат, че опазването на културното наследство е отговорност на всеки гражданин.“

Учебникът на „Просвета Плюс“ е дело на: д-р Екатерина Михайлова, автор на учебници по история и дългогодишен учител, д-р Маргарита Димова, автор на учебници и преподавател по древни езици и култури във френското училище „Виктор Юго“ в София, д-р Иво Чолаков, гл. ас. по антична археология, и д-р Георги Иванов, гл. ас. по тракийска археология – и двамата от Националния археологически институт с музей, ръководили много разкопки.

„Поставихме си важни цели: не просто да събудим интереса на децата към историята, не просто да поднесем един интересен разказ за Праисторията и Античността, а да формираме у учениците основни умения, необходими както за цялостното им образование, така и за живота“, споделя Екатерина Михайлова. И двете истории са придружени с проекти за електронни учебници, всеки от които съдържа над 40 3D възстановки и около 100 допълнителни интерактивни упражнения и задачи.

Чрез уникалните триизмерни анимации към всяка тема изучаването на историята се превръща във вълнуващо пътешествие. Учениците могат да надникнат в жилищата на древните египтяни, елини и римляни, да се разходят из Вавилон, Акропола, Колизея и други паметници на древните цивилизации, да ги строят заедно с великите архитекти на древността, да тръгнат на поход с фалангите на Александър Велики. Могат дори да участват в състезания с колесници в Циркус Максимус или да са сред зрителите на гладиаторските битки в Древен Рим.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари