Пуснаха убиеца на сина ни....

0
Съдът пусна на свобода, шофьорът убил на пешеходна пътека Димитър Тодоров от Кърджали
Съдът пусна на свобода, шофьорът убил на пешеходна пътека Димитър Тодоров от Кърджали

"Каква справедливост е това да шофираш с над 100 км/ч, да пометеш пешеходец на зебра, да оставиш момиченцето му сираче и за награда да се отървеш с условно наказание?"

Този въпрос си зададоха опечалените родители на прегазения Димитър Тодоров от Кърджали преди броени дни, след като съдът реши, че шофьорът, помлял сина им на пешеходна пътека, трябва да остане на свобода.

Окръжните магистрати в Кърджали дадоха на Васил, по прякор Ешека, 2 години условно наказание с 4 години изпитателен срок. На 3 май м.г. той връхлита с мощното си БМВ с над 100 км/ч върху 37-годишния Димитър, който върви по обозначената с червено и бяло зебра на кръстовището на ул."Осми март" и бул."Беломорски" в центъра на града.

Младият мъж издъхва след секунди на място. Няколко месеца по-късно приятелката му ражда дъщеричката на Димитър.
"Това е голяма трагедия за семейството. Нито детенцето имаше шанса да види баща си, нито той да го познава", заявява адвокат Ясен Сариев, който представлява роднините на Димитър в съда, предаде България Днес.

От думите му става ясно, че жалбата срещу абсурдната присъда е вече изготвена и той ще я депозира в Пловдивския апелативен съд.

"Категорично не съм съгласен с наложеното наказание, неговия размер, както и с прилагане на условното осъждане. Димитър е бил прегазен на пешеходна пътека, и то със скорост много над допустимата за градски условия. Санкциите за подобно деяние трябва да са изключително сурови", обяснява адвокат Сариев. Той е на мнение, че подобни снизходителни присъди не само не са справедливи и съразмерни на престъплението, но и не прилагат общата превенция.

"Няма страх от наказание, когато на практика то не се налага. Как безразсъдните шофьори, които всеки един момент могат да отнемат чужд живот на пътя, ще се стреснат, като виждат, че дори и да прегазиш човек, ще се отървеш", допълва юристът.

Законът за движение по пътищата е категоричен, че правото на пешеходеца да пресича на ясно обозначена пешеходна пътека е абсолютно право и шофьорите трябва да се съобразяват с това. Според съдебната практика също се налага ефективно наказание за подобен тип престъпления. Ключов в казуса момент е и превишената многократно скорост, с която е карал 21-годишният Васил Ешека.

Трагедията предизвика масово недоволство и подписка от страна на кърджалийци, които поискаха спешни мерки, свързани с безопасността по пътищата. След протестите им Кърджали се превърна в града с най-много "легнали полицаи".

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари