Убиецът на Симона е преместен от болницата в ареста

0
Мъжът бе държан около две денонощия под наблюдение в реанимацията, въпреки че състоянието му не е било критично
Мъжът бе държан около две денонощия под наблюдение в реанимацията, въпреки че състоянието му не е било критично

28-годишният Димитър Иванов, който уби ученичка в Сливен и опита да се самоубие, е преместен в ареста веднага след като лекарите са изразили становище, че състоянието му не налага престой в здравно заведение.

Мъжът бе държан около две денонощия под наблюдение в реанимацията, въпреки че състоянието му не е било критично, най-вероятно и от съображения за сигурност, предаде 24 Часа.

В неделя след медицинска консултация е взето решение, че той трябва да прекара в следствения арест остатъка от 72-часовото задържане, наложено му от прокуратурата след повдигането на обвинение. След това ще бъде изправен пред съда с искане за постоянна мярка за неоклонение “задържане под стража”.

Димитър Иванов налапа дулото на газов пистолет и се простреля минути след като уби 15-годишната Симона и рани други двама - педагогическия съветник Стефка Султанова и връстника си Красимир Митков.

Имаше опасения, че газовите пари могат да засегнат и вътрешни органи на убиеца, но те не се потвърдиха. Той е в стабилно състояние.

“В понеделник или най-късно във вторник ще внеса искането за мярка в съда”, каза пред “24 часа” наблюдаващият прокурор Руси Русев.

В събота той предяви обвинението на Иванов в болничната стая. Законът не предвижда ограничение за мястото, където процедурата да се извърши, задължително е присъствието на обвиняемия, коментират юристи.

Обвиненията срещу 28-годишния жител на близкото до Сливен с. Сотиря предвиждат затвор от 15 до 20 г., лишаване от свобода до живот или до живот без право на замяна.

Димитър Иванов е привлечен като обвиняем за предумишлено убийство, извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин, както и за опит за убийство срещу повече от едно лице.

Както “24 часа” писа, мъжът е нанесъл 5 прободни рани на различни места по тялото на ученичката от Професионалната гимназия по икономика в Сливен.

Няма непосредствена опасност за живота на другите двама пострадали. През първото денонощие по-критично е било състоянието на Красимир Митков,тъй като ножът на Димитър е засегнал белия му дроб. При двете прободни рани, нанесени на педагожката Султанова, нямаше засегнати вътрешни органи.

На Димитър са извършени тестове за употреба на алкохол и наркотици,

но от прокуратурата не оповестяват резултатите от тях. Назначени са и съответните химически експертизи.

Все още не е назначена психиатрична експертиза, очаква се след произнасянето на съда за мярката му за неотклонение да се прецени дали тя може да се извърши в условията на ареста, или Димитър ще трябва да бъде наблюдаван в специализирано заведение.

Като странник с нестабилно поведение, обсебен от мисълта да бъде със Симона, представят Димитър повечето хора, които го познават. Роднините му пък изразиха пред журналисти опасения, че младият мъж може да посегне на живота си, тъй като го е правил и друг път.

Пред “24 часа” приятелки на загиналата тийнейджърка бяха категорични, че тя не е имала връзка с Димитър. Освен нея той заплашвал бившия ѝ приятел и съученичката ѝ Мария.

15-годишната Симона ще бъде погребана днес. Местната администрация обяви 9 ноември за ден на траур в Сливен. Бащата на Мони работи в чужбина и го изчакаха да се прибере, споделят близки до семейството. Майката Валя и приятелят ѝ също планирали заедно със Симона да се преместят в западноевропейска страна.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари