Убиецът на руския посланик е бил барета в "Ал Кайда"

0
Полицейската карта позволи на младежа да внесе безпрепятствено оръжието си в галерията, където той застреля руския посланик Андрей Карлов в Анкара
Полицейската карта позволи на младежа да внесе безпрепятствено оръжието си в галерията, където той застреля руския посланик Андрей Карлов в Анкара

Оръжието, с което е стрелял 22-годишният Мевлют Алтънташ срещу руския посланик в Анкара, е 9-милиметров джаник TP 9 55 Compact. Пистолетът е по натовски стандарт.

С него са въоръжени турските спецчасти и полицията, пише 168 часа.

Полицейската карта позволи на младежа да внесе безпрепятствено оръжието си в галерията, където той застреля руския посланик Андрей Карлов в Анкара в понеделник, 19 декември. На входа имало метални детектори, но не и засилена охрана, казаха очевидци.

Според в. “Хюриет” полицаят е охранявал 8 прояви с участието на президента Реджеп Ердоган от юли насам. Бил е част от втория обръч пазачи след личните телохранители на държавния глава. “Да ме прости Господ, но можеше да извърши терористичен акт по време на тези прояви”, пише коментаторът на “Хюриет” Абдулкадир Селви.

В турските медии се появи противоречива информация дали полицаят е работел все още за спецчастите за борба с безредиците в деня на стрелбата, или е бил уволнен през юли по време на опита за преврат.

Според една от информациите в деня на атентата Алтънташ се обадил в полицейските части за борба с безредиците, че е болен и не може да отиде на работа. Същия ден застрелял посланика Андрей Карлов. Обещал да занесе болничен, казват полицаи пред турските медии.

Мевлют живеел със съквартирант в апартамент в покрайнините на Анкара. Нощта преди атаката прекарал в хотел в центъра близо до галерията. Но взел такси, облечен цивилно, носел куфар и пътна чанта, пише британският в. “Гардиън”.

Шофьорът го питал дали ще пътува някъде, а той казал: “Да, тази вечер”. Настанил се в хотела, останал там през нощта, а на следващия ден отишъл пеша до галерията, където застреля посланика. На разпространено в интернет видео се вижда как той крачи зад дипломата, който в произнася реч при откриване на изложбата “Русия през погледа на турците”. Алтънташ изстрелва 9 куршума в гърба на Карлов и два напосоки. Посланикът пада на пода, а убиецът крещи: “Аллах акбар” (Аллах е велик), “Не забравяйте Сирия, не забравяйте Алепо”, “Докато нашите градове не са в безопасност, няма да се радвате на сигурност. Само смъртта може да ме вземе оттук. Всеки, който е замесен в това страдание, ще си плати.”

Според сайта “Дебка” на израелските специални служби всички факти говорят за принадлежност на Алтънташ към сирийския клон на “Ал Кайда”, който се казва “Ал Нусра”. Щом турските разузнавачи не са го идентифицирали като джихадист, значи не знаят колко души са внедрени от терористите в спецчастите в Турция, пише “Дебка”. Според турския експерт Абдула Агар атаката оставя впечатление, че Алтънташ има по-специална подготовка, придобита не само в турските части за борба с безредиците.

Източник: 168 часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари