Турция вдигна основната си лихва на 30%

0
Централната банка на южната ни съседка повиши основния си лихвен процент с 500 базисни пункта
Централната банка на южната ни съседка повиши основния си лихвен процент с 500 базисни пункта Снимка: Анадолска агенция

От Централната банка на Турция подчертаха, че през юли и август инфлацията е над очакванията

Централната банка на Турция повиши днес основния си лихвен процент с 500 базисни пункта до 30%, отговаряйки на пазарните прогнози, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Миналата седмица икономисти, анкетирани за проучване на Анадолската агенция, заявиха, че очакват увеличение на лихвения процент с 500 базисни пункта, като най-ниската прогноза бе за 250 базисни пункта, а най-високата – за 600.

Комисията по паричната политика реши да продължи процеса на затягане на паричната политика, за да установи курс на дезинфлация възможно най-скоро, да стабилизира инфлационните очаквания и да контролира влошаването на ценовото поведение“, се казва в съобщение на Централната банка на Турция.

На заседанието си през август банката повиши основния си лихвен процент със 750 базисни пункта до 25% и обеща да продължи процеса на затягане на паричната политика с цел намаляване на инфлацията.

От банката подчертаха, че през юли и август инфлацията е над очакванията.

Поради силното вътрешното търсене и упоритостта на инфлацията в услугите повишаването на цените на петрола и продължаващото влошаване на инфлационните очаквания създават допълнителни рискове за повишаване на инфлацията“, отбелязва Централната банка на Турция.

Според последните данни на Турския статистически институт - ТуркСтат, годишната инфлация на потребителските цени в Турция се е повишила до 58,94% през август, при 47,8% през юли.

След назначаването на Хафизе Гайе Еркан за управител Централната банка на Турция приключи своя 27-месечен цикъл на парично облекчаване и днес повиши лихвите за четвърти пореден път.

Комисията прецени, че данъчните разпоредби и натискът върху разходите, произтичащ от заплатите и обменните курсове, които повишават инфлацията, като цяло са отразени в цените и че основната тенденция на месечната инфлация е към намаляване“, казаха от банката.

При продължаване на мерките за затягане на паричната политика курсът на дезинфлация през 2024 г. ще бъде в съответствие с прогнозите на банката за инфлацията, подчертава Централната банка на Турция.

В своя трети тримесечен доклад за инфлацията, публикуван през юли, банката повиши прогнозата си за инфлацията в края на 2023 г., 2024 г. и 2025 г.

Очаква се в края на годината инфлацията в Турция да достигне 58%, в края на 2024 г. - 33% , а в края на 2025 г. - 15%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари