Турция увеличи квотата за износ на домати в Русия

1
Увеличението на квотата е било договорено в телефонен разговор между Ердоган и Путин
Увеличението на квотата е било договорено в телефонен разговор между Ердоган и Путин

Увеличението на квотата е било договорено в телефонен разговор между Ердоган и Путин

Турция увеличи квотата за износ на домати в Русия от 350 хиляди тона на 500 хиляди тона.

Президентът на Асоциацията на егейските производители на плодове и зеленчуци Хайреттин Учак посочи, че увеличението на квотата е било договорено в телефонен разговор между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин.

"Увеличението на квотата е навременно и дойде като допинг за сектора, за което сме много доволни. До неотдавна Руската федерация беше на първо място в списъка на Турция за износ на домати, но през последните години, поради проблема с квотите, изостана на 5-то място. С увеличението на квотата очакваме нашият износ на домати за Русия да се върне към предишните благодатни дни. Това решение ще ни позволи да постигнем нашата цел от 500 милиона долара износ на домати за 2023 г.”, заяви Хайреттин Учак, цитиран от БТА.

Според статистиките в периода януари-юни на 2022 г. Турция е изнесла домати за 247 млн. долара. През първата половина на тази година износът се е увеличил с 32 процента и е достигнал 326 млн. долара.

В Румъния са изнесени най-големи количества домати - на стойност 61 млн. долара. Следват Украйна - с 51 млн. долара, Полша - 38,6 млн. долара, Германия - 35,5 млн. долара и Русия - 29,5 млн. долара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    ...
    Вместо България да изнася там от своите уважавани и превкусни домати, с който износ да се поддържа Българският производител, да изнася Турция. Защото Турците са прости а ние сме евроатлантически големи умници и тарикати.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари