Турция умува дали да даде на Русия убиеца на пилота

0
Алпарслан Челик пое вината за убийството на руския пилот на сваления от Турция Су-24
Алпарслан Челик пое вината за убийството на руския пилот на сваления от Турция Су-24

Алпарслан Челик остава в арест в Измир с 6-има души.

Турските магистрати може да разгледат въпроса за екстрадирането на Алпарслан Челик в Русия, ако той бъде поставен от Москва. Това обяви пред ТАСС източник от генералната прокуратура в турския град Измир, където се води разследването срещу Челик, предаде вестник Труд.

Той бе арестуван в ресторант в града на 31 март с още 14 души, след като малко преди това пое отговорност за убийството на руския пилот Олег Пешков. Той бе застрелян, докато падаше с парашут след катапултирането си от изтребител Су-24, ударен с ракета от турски F-16 над Сирия на 24 ноември 2015 г. В неделя съд в Измир реши да остави в ареста Челик и още шестима. На изслушването той заяви, че във фаталния ден предупреждавал намиращите се около него хора да не стрелят по спускащия се с парашут човек.

„Внимателно наблюдаваме действията на турското следствие и най-вече дали този човек ще бъде обвинен в това, за което самият той призна“, каза говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков. Той не се нае да коментира дали предвид отношенията с Анкара ще се иска екстрадирането в Русия на Челик. Мъжът, роден в турския град Кебан, е главатар на сирийските тюркмени, които се бият срещу армията на сирийския президент Башар Асад. Дни след убийството на Пешков турският премиер Ахмет Давотоглу призова Русия да не прехвърля въздушните си удари срещу джихадисти в Сирия към населените с тюркмени райони.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари