Турция ще тества С-400 край Черно море

0
Анкара: Процесът по внедряване на С-400 в Турция върви по план
Анкара: Процесът по внедряване на С-400 в Турция върви по план

Процесът на контрол и подготовка на Турция за въвеждането на системата за противовъздушна отбрана С-400 продължава по план.

Придобиването на руската ракетна система има политическо, военно и икономическо измерение, каза турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от “Российская газета“, предаде агенция Фокус.

Местният новинарски сайт Minute News съобщи, че според официален документ Турция планира да тества системата C-400 в провинция Синоп край Черно море североизточно от Анкара с помощта на безпилотни самолети Banshee.

Гръцкият вестник Kathimerini твърди, че Турция може да планира да активира С-400 за откриване на гръцки изтребители F-16 по време на учение край бреговете на Кипър. Това е от основно значение във връзка със спора между Гърция, Кипър и Турция относно търсенето на енергийни ресурси в Източното Средиземноморие. В същото време, както беше отбелязано, Гърция и Турция са съюзници на НАТО.

"Ако това се потвърди, съотношението на силите в региона ще се промени", цитира агенция CNS News думите на Джонатан Шанцер, експерт от Фонда за защита на демокрацията. Според него винаги е имало сериозни опасения, че Турция ще използва С-400 срещу САЩ или съюзниците от НАТО. Освен това свързването на комплекса с други системи на НАТО може да представлява заплаха за взаимодействието на членките на Алианса.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу призна, че решението за закупуване на руска ракетна система за 2,5 милиарда долара създава "чувствителност" в рамките на НАТО. Другите съюзници в блока обаче трябва да разберат, че Анкара също трябва да задоволява основните си нужди в отбраната, а не "да създава трудности на другите", подчерта той.

Междувременно проектобюджетът за отбрана за фискалната 2021 г., приет от двете камари на Конгреса на САЩ, включва налагането на санкции срещу Турция заради придобиването на С-400. След като документът влезе в сила, президентът на САЩ трябва да въведе ограничителни мерки съгласно Закона за противодействие на Америка чрез санкции (CAATSA) срещу лица, участващи в придобиването на системите С-400.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари