Турция: Нито Москва, нито Киев имат надмощие, за да спечелят войната

0
Изглежда малко вероятно враждуващите страни да постигнат всеобхватно мирно споразумение, заяви Ибрахим Калън
Изглежда малко вероятно враждуващите страни да постигнат всеобхватно мирно споразумение, заяви Ибрахим Калън Снимка: Анадолска агенция

Изглежда малко вероятно враждуващите страни да постигнат всеобхватно мирно споразумение, заяви Ибрахим Калън

Турция изрази готовност да настоява за прекратяване на огъня по места в Украйна и предупреди, че нито Москва, нито Киев имат необходимото военно надмощие, за да "спечелят войната".

Ибрахим Калън – говорител на турския президент, заяви, че изглежда малко вероятно враждуващите страни да постигнат "всеобхватно мирно споразумение" през идните месеци.

Заради "бруталната" цена на боевете Москва и Киев можели да преосмислят позицията си и да приемат идеята за примирия в определени части на военната зона. Турция е готова за лансиране и постигане на малки, локализирани деескалации, заяви пред репортери Калън, предаде БНР.

По думите му никоя от двете страни не се намира в позиция, в която да може да спечели войната по военен път.

Калън също така подчерта, че Русия се интересува основно от гаранции за сигурност от страна на НАТО и уважение на глобалната сцена.

"Русия иска да бъде уважавана като голям играч и да избегне присъствието на НАТО в задния си двор. Украйна няма да се присъедини към Алианса, но имат нужда от достатъчно категорични гаранции за сигурност от Русия", бяха думите на Калън.

Турският президент Реджеп Ердоган използва добрите си връзки с Русия и Украйна, за да посредничи за постигане на мир, като югоизточната ни съседка беше домакин на два кръга мирни преговори в началото на война, като участва и в договарянето на сделка за износ на украински зърнени култури от черноморските пристанища.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари