Турски холдинг купи най-голямата здравна верига у нас

1
Турският здравен холдинг „Аджъбадем” придобива 100% от капитала на „Токуда болница София”
Турският здравен холдинг „Аджъбадем” придобива 100% от капитала на „Токуда болница София”

Турският здравен холдинг „Аджъбадем” (Acibadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş.) придобива 100% от капитала на „Токуда болница София” и една трета от „Сити клиник” в столицата.

Сделката бе финализирана официално днес и ще доведе до формирането на най-голямата здравна верига у нас -  „Аджъбадем сити клиник", предаде сп. Мениджър.

На публична церемония Мехмет Али Айдънлар, председател на УС и изпълнителен директор на „Аджъбадем”, Илиан Григоров, изпълнителен директор на „Сити Клиник”, Ангел Ангелов, председател на УС на „Сити Клиник” и „Артър Стърн”, представител на д-р Торао Токуда подписаха финалните документи по създаване на най-голямата верига от лечебни заведения, която ще има водеща пазарна позиция в България.

След подписването на споразуменията, 76,5% от акционерния дял на новосъздената компания (Special Purpose Vehicle) е собственост на „Аджъбадем”, а останалите 23,5% - на акционери от „Сити Клиник”.

Мениджърите на новото звено обещаха да не затварят действащи към момента клиники и отделения, дори и да има дублиране в двете управлявани от тях болници.

„В Турция имаме много чужденци, нашият голям проблем е, че ние не сме член на ЕС, а това е предимство за България. Инвестицията съответства със стратегията за развитие и растеж на нашата верига”, коментира Айдънлар.

Той разкри, че има сериозен интерес за привличане на пациенти от Украйна и Северна Африка, както и пациенти от Либия, от където „Сити Клиник” вече приема пациенти по линия на фонда за лечение за ветерани.

От новото ръководство увериха, че очакват лечебният комплекс да спре потока на български пациенти към Турция, след като предостави уникални за страната ни методи на лечение.

„Има идея за развитие на новата верига и в други български градове. Сред тях са Варна и Бургас, където „Сити Клиник” вече има изградени центрове. Надявам се чрез сливането да бъде постигнат цялостен спектър от здравни услуги и да бъде спрян потокът от български пациенти извън България. Турската верига разполага с един от най-добрите университети за подготовка на кадри, както и лаборатория за научни изследвания в областта на медицината”, обясни Ангел Ангелов, който е корица на майския брой на сп. „Мениджър”.

„Сити Клиник” е верига лечебни заведения, създадена през 2010 г., която предоставя здравни услуги на територията на София, Варна и Бургас. Групата се състои от 3 болници и 3 медицински центъра, като в нея е единствената болница в България, акредитирана от Joint Commission International (JCI). След откриването на новия онкологичен център, „Сити Клиник” се превръща в лидер в лечението на сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Сърдечно-съдовият център на „Сити Клиник” е университетска болница към два от най-големите медицински университета в България, обединявайки високо качество на медицинските услуги с развойна и академична дейност.

„Токуда Груп” е най-голямата частна здравна структура в България, която включва 550 болнични легла, медицински център, център за клинични проучвания, аптека и хоспис, разположени на едно място в София. Лечебното заведение отваря врати през 2006 г. като първата частна болница, сто процента собственост на японски инвеститор. Общата площ на болничната база е 52 000 кв. м., като в нея се предоставя комплексно лечение в почти всички медицински специалности. Болницата разполага с 30 отделения и 22 операционни зали.

Сключването на двете сделки ще доведе до създаване на най-големия частен доставчик на здравни услуги в България и ще го превърнe във водеща здравна институция в Централна и Източна Европа, посочват в прессъобщение от турския холдинг. Така „Аджъбадем” се утвърждава като глобална марка, която се допълва от пазарните позиции, високото качество на обслужване и репутацията на „Токуда” и „Сити Клиник”.

С новото придобиване у нас, легловата база на „Аджъбадем” в световен мащаб ще се увеличи и ще достигне близо 3500 легла, разпределени в 22 болници, в 3 държави.

Източник: Мениджър
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари