Туроператор измами туристи

1
"Мадес груп" предлага различни оферти за почивка, като събира пари от кандидат туристи, а след това не им осигурява желаната почивка
"Мадес груп" предлага различни оферти за почивка, като събира пари от кандидат туристи, а след това не им осигурява желаната почивка

Онлайн магазин предлага различни оферти за почивка, като събира пари от кандидат туристи, а след това не им осигурява желаната почивка, алармира БНР.

Обикновено туроператорите работят с посреднически фирми, които предлагат офертите за почивка в интернет, но в този случай посредникът предлага оферти от името на туроператора, без да има право за това. Двете фирми работят заедно от декември 2014 до октомври 2016 година, а въпросните мними екскурзии били уговаряни от Елизабет Никова в началото на 2017 година, като на туристите се казвало, че Никова е служител на туроператора, а парите били превеждани по сметка на фирмата посредник. Пострадали от схемата заявиха, че са подали жалби до полицията и прокуратурата.

Манол Иванов, който е представител на туроператорска фирма, в която Елизабет Никова подава документи преди години, обясни:

Елизабет Никова е имала, мисля, че 17-и номер лиценз от 1990 година -  имала е туристическа фирма, но през 2009 година ѝ е отнет лицензът, защото през 2009 година около 30 туристи остават насред пустинята в Мароко. През 2012 година тя кандидатства в нашата фирма като редови служител. В нашата фирма пристигна писмо от частен съдебен изпълнител да ѝ бъде запорирано трудовото възнаграждение и ние да го превеждаме по сметката на частния съдебен изпълнител, тъй като тя е осъдена от голяма част от въпросните туристи, заради които ѝ е отнет лицензът през 2009 година. Тя ми заяви, че няма да плаща никакви пари, подаде си молбата за напускане и напусна...

Проверка в търговския регистър показва, че зад дружеството "Травел базар", за което работи Елизабет, стои Йордана Никова - нейната дъщеря.

Пострадалите планирали почивката си рано и я резервирали в туристическата фирма „Мадес груп” през онлайн платформата „Травел базар".

От Комисията за защита на потребителите са направили проверка по случая, като проверката е показала липса на изискваната по закон застраховка за професионална отговорност. Председателят на КЗП Димитър Маргаритов: "И поради този факт ние сме сезирали министъра на туризма и доколкото ми е известно вече са предприети съответните действия по заличаването на "Мадес груп" от регистъра на туроператорите. Освен това ние установихме, че свързаната с пострадалите потребители, които бяха заплатили предварително своите резервации, фирма "Травел базар" също осъществява своята дейност в нарушение на закона. Имало е наши предходни проверки, при които ние сме затворили офисите на тази фирма, затова сега  - за повторно нарушение ще бъде наложена и по-тежка санкция. Освен това, разбира се, както е редно подадохме сигнал до ГДБОП и към днешна дата вече не се предлагат на сайта на "Мадес груп" въпросните оферти, с което надявам се, че поне ще препятствяме евентуалните опити още потребители да бъдат измамени".

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари