Туристка увисна от скалите на Шуменското плато

0
Жената запазила самообладание и сама повикала спешните екипи
Жената запазила самообладание и сама повикала спешните екипи

Жената запазила самообладание и сама повикала спешните екипи

Специално обучен екип от полицаи и пожарникари спасиха туристка, увиснала на скалите на Шуменското плато, предаде БНТ.

Жената се държала за храст, за да не падне в пропастта. В това екстремно състояние жената успяла да запази самообладание, сама подала сигнал на телефон 112 и изпратила GPS координати на мястото, от което опасно виси.

47-годишата планинарка се разхождала по един от маршрутите на Шуменското плато, но объркала пътя, подхлъзнала се и увиснала на Дивдядовските скали, захваната за храст на 300 метра от земята.

"Постоянно имахме комуникация. Тя беше приготвена, имаше батерия допълнителна, изпрати ни координати, осъществихме видео връзка, което страшно много ни помогна за нейното откриване", разказва Иван Табаков, РС ПБЗН-Шумен.

По възможно най-бързия начин по скалите се спуска полицай. Спасителите се притеснявали дали силите на висящата във въздуха жена, държаща се само за храст, ще ѝ стигнат. Когато вече били до нея знаели, че ще я спасят.

От тази опасна ситуация започнала спасителната операция, в която са участвали полицаи от сектор“ Специални тактически действия“ и пожарникари.

"Разделихме се на два екипа, за да можем по-бързо да я намерим, защото се смрачаваше - беше 7:20-7:30. По най-бързия начин гледахме да открием местоположението ѝ, колегите я откриха първи… Ако нямаше средства за комуникация, щеше изключително трудно да се открие жената", казва Румен Ненов, РС ПБЗН-Шумен.

"Тя успя да ни съдейства, макар че с едната си ръка се държеше за храста, за да не пропадне надолу по скалата. Трудничко я намерихме. Теренът е доста труден, храсти, бодли. В момента, в който я намерихме, започнахме веднага да изграждаме центъра за спускане до нея. Докато аз се подготвях, колегата беше подготвил центъра, спуснах се до нея. Жената се беше хлъзнала на около 15 метра и на 2 метра преди ръба да се случи най-лошото. Добре, че не мърдаше, защото, ако беше предприела някакви действия, да се опитва да излезе, щеше да се изпързаля надолу".

Опасността продължила и когато ги издърпвали нагоре. Късметът бил на тяхна страна, въпреки че върху тях падали камъни от ронещата се скала. Благодарение на подготовката, през която преминават, специалните сили на полицията, довели спасителната операция до щастлив край.

"Ежедневните ни задължения са свързани с провеждането на учебно-тренировъчен процес, така че да можем да отговорим на всяка високорискова ситуация, която подлежи на решаване от наша страна. Радостното е, че участваме в спасителна операция. Прекрасна е природата за разходки, но крие своите рискове", казва Пламен Замбев, ръководител на сектор „Специални тактически действия“, ОДМВР-Шумен.

Предупреждението на спасителите е, че и за преходите по екстремните маршрути на Шуменското плато е нужна подготовка, оборудване и не отклоняване от обезопасените пътеки за достъп до чудните гледки, които се откриват от високо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари