Туристка получи топлинен удар в Акропола

1
По тази причина обектът бе затворен временно
По тази причина обектът бе затворен временно Снимка: George Vitsaras /PAP/EPA

По тази причина обектът бе затворен временно

Температури от над 40 градуса Целзий бяха измерени вчера в повечето райони на Централна и Южна Гърция, а така също и на остров Кипър, предаде ДПА, цитирана от БТА. Подобни градуси показваха термометрите и на много места в Турция, информираха турските медии.

Акрополът в Атина беше затворен между 12:00 часа и 17:00 часа, след като сутринта туристка получи лек топлинен удар по време на посещение на тази главна археологическа забележителност на гръцката столица. Тя е била откарана в болница, но не е в опасност, съобщиха от службата за спешна помощ.

В Гърция беше забранено на доставчиците на пица и други стоки да изпращат служителите си да изпълняват поръчки по време на горещите обедни часове. Държавните служители бяха призовани да работят от дома си, ако е възможно.

Освен това градовете и общините в цяла Гърция отвориха климатизирани помещения, в които гражданите да потърсят убежище от горещините.

Според метеоролозите в Атина няма признаци температурите да паднат до обичайните за това време на годината 35 градуса.

За утре в Гърция е в сила предупреждение за опасност от пожари. Според Агенцията за гражданска защита най-застрашени са пет региона, а именно Атика, Централна Гърция (Виотия, Евия), Пелопонес (Коринт и Арголида), Южно Егейско море (Родос) и Северно Егейско море (Хиос, Самос и Икария), съобщи електронното издание на в. "Катимерини".

На жителите и посетителите се препоръчва да не извършват дейности, които крият потенциален риск, като например палене на огън, организиране на барбекю или изгаряне на растителни отпадъци в рисковите райони и особено в гористите местности. Призовават се също така хората да бъдат особено внимателни по отношение на изхвърлянето на отпадъци, тъй като предмети като консервни кутии, фасове от цигари или пластмасови бутилки могат да предизвикат пожар.

Подобно време преобладаваше вчера и в Кипър, посочва ДПА. Термометрите в столицата Никозия показваха 43 градуса, съобщи кипърското радио.

В Турция уличните термометри в Анталия показваха 46 градуса, съобщи държавната телевизия ТРТ Хабер. В южния окръг Адана, в района на Югоизточен Анадол и на други места в страната температурите също надвишиха 40 градуса Целзий, посочва НТВ.

Метеоролозите очакват горещините да продължат десетина дни и предупреждават, че температурите в този период ще са между 5 и 10 градуса по-високи от обичайните за сезона в районите на Мраморно, Егейско и Средиземно море и между 2 и 6 градуса по-високи в другите райони на страната, посочва електронното издание на в. "Миллийет".

Турското министерство на здравеопазването предупреди гражданите да не излизат навън в горещините освен ако не е крайно необходимо.

Във всички страни, засегнати от горещата вълна, лекарите съветват хората да пият много вода и да избягват алкохола и подсладените напитки. Хората трябва също така да прекарват възможно най-малко време на открито и да се въздържат от натоварващи физически дейности като джогинг и колоездене.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари