Туристка от Германия неочаквано откри семейна ценност в русенски музей

9
"Къщата на Калиопа" посрещна Елиане Шидмайер от Щутгард с роял, произведен от нейната фамилия
"Къщата на Калиопа" посрещна Елиане Шидмайер от Щутгард с роял, произведен от нейната фамилия

"Къщата на Калиопа" посрещна Елиане Шидмайер от Щутгард с роял, произведен от нейната фамилия

Германска туристка завинаги ще запомни посещението си в Русе, където случайно откри стар роял, произведен в средата на 19 век във фамилната им фабрика „Шидмайер“, пише Телеграф.

Елиане Шидмайер от Щутгард пристигнала в Русе с круизен кораб. На туристите се предлага разходка из крайдунавския град, а в маршрута често е включена и Къщата на Калиопа, за която легендата разказва, че е построена от валията Мидхат паша за неговата любима.

Матине

Влизайки в музея, групата круизни туристи била сюрпризирана с малко клавирно матине. Елиане с изненада открила, че роялът експонат носи марката „Шидмайер“. По фабричния номер тя разпознала, че това е много ценен инструмент и е от партидите, излезли от семейното предприятие в средата на 19 век. На музейните специалисти Елиане разказала, че е родена в Таити. Семейството ѝ я изпратило в пансион за благородни девици в Париж, където се запознала с бъдещия си съпруг Герд Шидмайер, наследник на фамилията, основала фабриката „Шидмайер“.

Камбанки

След смъртта на съпруга си Елиане поела бизнеса с производство на музикални инструменти. За нея идването в Русе било вълнуващо и защото се срещнала със своя внук, чиято майка е българка и който през лятото гостувал на русенската си баба.

Известната фирма „Шидмайер“ е основана през далечната 1735 г. Тя се специализира и в производството на челеста - ударен клавишен инструмент, звукът на който наподобява звъна на камбанки. На един от инструментите „Шидмайер“ е изпълнена част от музиката във филмите за Хари Потър, информират от Регионалния историческия музей в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Бам
    Таитянката с германска семейна фирма от 18 век.
  • 11
    2
    ЩутгарТ може би?
    Щутгарт е град в Германия, столица на федералната провинция Баден-Вюртемберг. А град или село ЩутгарД колкото и да търсих, не можах да намеря никъде... Може би който е написал статията, ще прояви малко разум и ще коригира името на населеното място...
  • 14
    1
    В Бъдещето
    Сега очакваме либийски турист да посети града и да открие наследника си от Бен Гази. И дано си го прибере с него.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари