Туристически обект №1 в Русе умира

1
Пантеонът се нуждае от кардинален ремонт, паркинг, промяна на фасада ... за да привлече туристи
Пантеонът се нуждае от кардинален ремонт, паркинг, промяна на фасада ... за да привлече туристи Снимка: Биляна и Петър Събеви

Туристически обект №1 на Русе - Пантеонът на Възрожденците се нуждае от спешен кардинален ремонт и нова подвеждаща инфраструктура.

В момента, автобусите, превозващи туристи, нямат никакъв изграден достъп паметника –костница, признава директорът на Историческия музей в дунавския ни град д-р Николай Ненов, цитиран от 24 часа.

За някакъв паркинг около считания за обект №1 за посещения в Русе пък изобщо не може да се говори. От години, местните туроператори направо отказват да го вкарат в пакетите си, тъй като няма как превозваните с автобус посетители да се доберат до светинята.

„Имаше искания да бъде изградена малка отбивка по бул. „Съединение“, след светофара, където автобусите да спират и да изчакват туристите", разказва Ненов. Туроператорите предлагали да се направи врата с ключ, която да се отваря само за гости, но от Община Русе не реагирали. Според Николай Ненов, има идея да се направи подстъп откъм бул. „Цар Освободител“, който да завършва с паркинг.

Кръстовището със светофар до Пантеона е изключително натоварено и на практика е невъзможно колите да изчакват завиващи тук, или излизащи автобуси. Затова засега тук на посещение идват само чужденците, които идват по Дунав с луксозните круизери и се разхождат пеша по центъра. В същото време, Община Русе все още търси 4 млн лв, за ремонт на Пантеона на възрожденците, сподели Николай Ненов.

Пантеонът на Възрожденците е паметник-костница с площ от 212 кв. м., а общата застроена площ на сградата е 4 422 кв.м.Освен от ремонти, той се нуждае и от обновена визия, смята Николай Ненов. Ремонтите по Пантеона на Възрожденците трябва да включват изграждане на вентилируема окачена фасада с плочи от светъл гранит, както и подмяна на облицовката на четирите наклонени скатове на високото тяло с медна ламарина.

Основен момент е решаване на проблема с отвеждането на дъждовните води извън сградата, както и цялостен ремонт на санитарните възли.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари