Турист се изкъпа в езерото Безбог, свали си боксерките пред деца

0
Случката е заснета от планински водач
Случката е заснета от планински водач Видео: bTV

Случката е заснета от планински водач

Турист се изкъпа в езерото Безбог, което е с ледников произход и попада в границите на Национален парк „Пирин“. Случката е заснета от планински водач.

Вървях по маршрут, който приключва на хижа „Безбог“, и видях господин, който се къпе в езерото. Отидох при него, за да му направя забележка и да му кажа, че съм го снимал, а той беше изключително нагъл. Свали си боксерките пред хората и децата, които стояха на брега на езерото, и каза да го снимам пак. Втори снимки обаче не успях да направя. За мен обяснението, че това се случва често, е липса на планинарска култура в хората, които ходят в планините. Увеличават се и нарушенията в планината, и инцидентите, и замърсяванията“, коментира в ефира на "Тази сутрин" по bTV Михаил Чачановски.

Когато охраната не е на място, за да санкционира въпросния човек, и ѝ се обадя, времето, за което ще дойдат, е толкова дълго, че човекът отдавна ще си е тръгнал. Потърсих обичайната охрана, която стои в района на езерото, не я намерих, след което отидох при хората от лифта, да ги попитам дали знаят къде е охраната. Отговориха ми, че си е тръгнала преди 30-40 минути“, разказа мъжът.

Предупреждавам, че плуването и скачането във водните площи - не само в езерата на Национален парк Пирин, е забранено. Парковата охрана, която е на терен, следи за спазването на режима и нормите по принцип в защитната територия, но тя отговаря за над 50 такива езера, така че разчитам на съобразителността на хората“, коментира директорът на НП "Пирин" Росен Баненски.

Това е забранена дейност. На всяко едно езеро има табло с наличните телефони и информации какво е разрешено в това езеро и какво не е. От вас научих, че ма такъв случай за плуване в Безбожко езеро. Назначил съм проверка. Ще се свържем с хората, които са били в района, за да дадат повече подробности и да може нарушителят да бъде установен и санкциониран. В събота и неделя парковата охрана е била на терена, но в момента точно на това е отсъствала. Доколкото разбрах били са на час-час и половина от мястото до Попово езеро, тъй като сме имали сигнал за незаконно палене на огън и парковата охрана е реагирала, защото в това горещо време паленето на огън е много по-голямо и страшно нарушение, което хората могат да извършват на такива защитени територии“, коментира още Росен Баненски.

"Обясненията ми се струват доста правилни. Аз обаче дойдох от Попово езеро и не видях нито палене на огън, нито охрана, а лифтаджиите ми казаха, че охраната си е тръгнала", заяви Михаил Чачановски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -6
    1
    Ама
    Природата е създала водата човек да се ползва от нея това че трябва да се пази от е въпрос на възпитание не виждам лошо да се охладиш от летните жеги .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари