Турист издъхна в Рила

1
Тялото му е открито на Малък Мечи връх
Тялото му е открито на Малък Мечи връх Снимка: btv / архив

Турист е починал в района на Малък Мечи връх в Рила.

В събота, около 19:00 часа в Планинската спасителна служба е получен сигнал за лежащ в безсъзнание турист, открит на Малък Мечи връх. Веднага към мястото се отправил екип планински спасители и доктор, намиращи се в хижа "Македония", съобщиха от ПСС, цитирани от 24 часа.

Въпреки бързото достигане до пострадалия с помощта на моторната шейна на хижата, управлявана от планинският спасител Димитър Груйчев, докторът само констатирал, че туристът, който е възрастен мъж, е починал вероятно от инфаркт.

Екип от петима спасители намиращи се в пост "Бодрост" (Карталска поляна), след обсъждане на ситуацията с полицаи от Второ РУ- Благоевград, се отправил към мястото с две моторни шейни (служебна и лична на планинския спасител Кирил Чапов), за да помогнат на колегите си при транспорт на починалия и съпътстващите го двама роднини към към Карталска поляна. За помощ при транспорт на роднините се включили с две моторни шейни доброволците от града- Антон Кокалков и Златан Аврионов .

В 21:30 акцията е приключила и починалият е предаден на екип от ЦСМП- Благоевград .

Участие са взели десет планински спасители (седем от отряд Благоевград и трима от други отряди, включително д-р Албена Атанасова, случайно посетили хижа "Македония".

Температурата в района е била -15 градуса.

"Напомняме на всички преминаващи през горна лифтова станция и билото към хижа "Македония", че преходът е дълъг, няма добра зимна маркировка и при намалена видимост има опасност от изгубване и попадане в трудна ситуация. Преходът през билото е само за добре подготвени физически и алпийско оборудвани туристи", предупреждават от ПСС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари