Цветове, които да не ползваме като основни в дома си

2
Изборът на основен цвят за всяко помещение влияе по много силен начин върху емоциите ни
Изборът на основен цвят за всяко помещение влияе по много силен начин върху емоциите ни

Когато става въпрос за дизайн, декориране и обзавеждане на дома, цветовете, които избираме, имат водещо значение за цялостния интериор и усещането, което домът ни носи.

Боядисването на стените има огромно значение за уюта и настроението вкъщи, пише Az-zenata. Изборът на основен цвят за всяко помещение влияе по много силен начин върху емоциите и психиката ни. Затова и някои цветове са крайно неподходящи за основни. Те могат да ни повлияят негативно и да направят дома ни неприветлив и неуютен.

Кои са цветовете, които не е добре да използвате като основни за дома си?

Не използвайте червено в спалнята

Червеното може и да ви е любимият цвят, но определено е крайно неподходящ като основен в спалнята. Стаята, в която спите, трябва да е максимално релаксираща и отпускаща, затова цветовете в нея е най-добре да са неутрални или такива, имащи доказан антистрес ефект, намаляващ кръвното налягане и предразполагащ към лесно заспиване, например зеленото.

По еволюционни причини човешкият мозък асоциира червеното с опасност. Този цвят е същият като този на кръвта, например, както и на много диви животни, които отделят отрова. Затова инстинктивно мозъкът започва да отделя хормони на стрес, когато задълго сме заобиколени от червен цвят. По тази причина червеното е много неподходящо за основен цвят на спалнята.

Не боядисвайте банята в бяло

Бялото е най-популярният цвят за баните. Това обаче е погрешен подход от психологическа гледна точка. Бялото замъглява възприятията и кара окото да се напряга в ослепяващата белота наоколо. Асоциативно мозъкът свързва бялото с болнична стая и активира центровете на тревожността. Освен това бялото е и много трудно за поддръжка.

Бялото не е подходящо за офиса или работното място

Стерилността на белия цвят не е подходяща и за офиса и работния кът вкъщи. Избягвайте го, защото бялото увеличава умората и усещането за психическо натоварване. Този цвят засилва безпокойството и тревожността.

Не използвайте кафяво за стените във всекидневната

Кафявото е подходящо за много области в дома, най-вече по-дребни елементи от него. Но е доста неподходящо за боядисване на стените в помещението, в което прекарвате голяма част от времето си вкъщи. Този цвят може да накара хола да изглежда мрачен, претрупан без реално да е така, а това повишава стреса и усещането за вътрешно напрежение.

Избягвайте тъмните нюанси на сивото за кухнята

Някои хора смятат, че тъмните цветове са подходящи за кухнята, защото прикриват зацапванията и мръсотията, които бързо се натрупват в нея. Кухнята обаче се нуждае от светли цветове, за да не натоварва психиката ви. Тъмните нюанси на сивото увеличават усещането за депресия, загуба и негостоприемност – все емоции, които потискат здравословния апетит и доброто настроение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари