Цветан Цветанов: Кой ще поеме отговорност за строежа на "Турски поток" в България?

0
Каква ще е реакцията на министъра на енергетиката Теменужка Петкова
Каква ще е реакцията на министъра на енергетиката Теменужка Петкова

Администрацията на президента на САЩ възприема руските енергийни проекти за изграждане на газопреносни линии като “основните инструменти на Кремъл за експлоатиране и разширяване на европейската зависимост от руските енергийни доставки”, което в резултат “подкопава трансатлантическата сигурност”. Затова днес държавният секретар Майк Помпео обяви, че всички инвеститори в Северен поток 2 и Турски поток са заплашени от санкции, включително тези, които работят по втората му линия, която минава през България.

Посланието към инвеститорите е ясно: “подпомагането на руските проекти за зловредно влияние няма да бъде толерирано. Излезте сега или рискувайте да понесете последствията.”

Това написа председателят на ЕАСЦ Цветан Цветанов на профила си във Фейсбук и продължи:

"Това действие от днес е в потвърждение на многократно изразяваната теза от ЕАЦС, че реалната диверсификация не е измерима с това кои са инвеститорите, а с това какви количества обем от течащия по тръбата газ ще бъде свободен за доставки различни от руските. Тоест Турски поток в частта, която преминава през българска територия, не представлява диверсификация на доставките нито за страната ни, нито за Европа при предварително ангажиран обем за Газпром от 90% от капацитета на тръбата.

В тази ситуация кой ще понесе отговорността за интензивните действия по напредъка на българската част от проекта Турски поток и направените инвестиции? Каква ще е реакцията на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, на отговорния зам.-министър председател, наблюдаващ сделките по енергийните проекти Томислав Дончев?"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари