ЦРУ изхарчило 20 милиона долара да обучи котка-шпионин, но едно такси я прегазило

0
Секретната операция „Акустична котка” е замислен в научно техническия отдел на ЦРУ
Секретната операция „Акустична котка” е замислен в научно техническия отдел на ЦРУ

Трагедията сложила край на скъпата петгодишна програма.

Американското ЦРУ наскоро разсекретило 12 млн милиона страници от тайните си архиви. Руският историк на спецслужбите Генадий Соколов побързал да се зарови в тях: влязъл в електронната читалня (Electronic Reading Room) на сайта на ведомството www.cia.gov/library и извадил добри находки – например как ЦРУ обучавала котка за шпионин или как отмъкнало руски спътник на Луната.

Секретната операция „Акустична котка” е замислен в научно техническия отдел на ЦРУ преди 55 г. Целта била четириногото да бъде пуснато например в посолството на СССР във Вашингтон, където да записва и да предава водени разговори в негово присъствие. Надявали се никой да не обърне внимание на разхождащата се котка-шпионка, пише Блиц.

Проектът е оглавен от талантливия учен Боб Бейли, успял да се докаже с уменията си да работи с различни животни за нуждите на Пентагона.

Бейли съумял да научи своенравното животно да се вслушва в човешки гласове, без да обръща внимание на други звуци. Работейки съвместно със способния калифорнийски отоларинголог Робин Микелсон, котката се превърнала в приемно-предавателно устройство. Бъдещата шпионка била натъпкана с апаратура за прослушване, запис на звука и предаване на записаната информация: микрофонът бил имплантиран в ухото, в гръдната кухина бил вместен комплект прибори. Предвижването на животното можело да се управлява (наляво, надясно, напред) чрез ултразвук.



Програмата се развивала около 5 години и погълнала 20 млн тогавашни бюджетни долара, без да донесе съществени резултати. Накрая изиобщо се провалила по неочакван (и щастлив) начин.

През 1967 г. новият ръководител на проекта Виктор Марчети съобщил в докладна записка до директора на ЦРУ за пълния крах на „котешката програма” по време на полевите изпитания: След като извадили котката-шпионка от автофургона с апаратура и оператори, тя пъргаво скочила на уличното платно, защото в лабораторията не придобила рефлекси да се пази, и ... била прегазена от минаващо такси.

Последвала началническа оценка „Тази програма в практически план не съответства на нашите конкретни и особени потребности”.

По-скоро смъртта на четириногия агент станала подходящ повод за закриване на програмата. Вече по това време пасивните „бръмбари” за подслушване давали значително по-добър ефект и „котешкият проект” станал история.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари