Циркулира нов вариант на коронавируса - Ерис

0
Според експерти той не е много опасен
Според експерти той не е много опасен

Според експерти той не е много опасен

Вариантът на новия коронавирус EG.5, наричан още Ерис, се разпространява по целия свят, но той не е много опасен според експерт от Университета на Базел, Швейцария, цитиран от ДПА, предаде БТА.

"По моя преценка EG.5 не представлява особена опасност", каза Рихард Нехер, ръководител на изследователска група, която проучва еволюцията на вируси и бактерии.

Той добави, че разновидността EG.5 се характеризира с мутация, която улеснява преодоляването на защитата на имунната система. "Същата мутация обаче се открива и при други варианти" на новия коронавирус", каза той.

"Разновидността се забелязва, защото е разпространена в Китай - което означава върху многобройно население, и рязко увеличи честотата на проявлението си там през последните седмици. Със сигурност трябва да приемем, че с приключването на лятото и след период на ниска заболеваемост, броят на случаите ще започне да расте отново", каза Нехер.

"EG.5 не се различава фундаментално от другите разновидности, но показва постепенна, но бърза еволюция, каквато наблюдаваме от известно време при новия коронавирус Sars-CoV-2", каза той.

Преди няколко дни и от Световната здравна организация (СЗО) отбелязаха, че заплахата за общественото здраве от Ерис е ниска въз основа на наличните сега данни. Според тях рискът от варианта е еквивалентен на този от разновидността ХВВ.1.16 и някои други варианти на Sars-CoV-2.

Разпространението на EG.5 се увеличи от 7,6 на сто от случаите на КОВИД-19 до 17,4 на сто в рамките на четири седмици от средата на юни до седмицата до 23 юли тази година, посочиха от СЗО.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    5
    До 4
    Защо наричаш русофилите - ковид идиоти?
  • 4
    4
    Урсула Лайняната
    А, то в България е фрашкано с ковид-идиоти! Само им дайте новите 6973 бустера и те ще си ги набият в задниците ей така, от любов към спорта!!! Ти-так, тик-так!
  • 2
    3
    до Ryyui
    има и други държави, които запада иска да антагонизира, например Русия, Северна Корея, може би Иран, абе всички, които не им танцуват по свирката може да набедят, а иронията е запада ги прави тези неща, сега се насират от страх понеже намират лаборатории за тези вируси в украйна
  • 0
    2
    Ryyui
    Пак ли от Китай тръгва заразата??????
  • 7
    1
    радвам се
    нямам търпение, да почне новада индоктринация, кога ще има пак локдаун, вече сигурно са измислили ваксините предполагм, ще трябва поне 68 дози за да работи, надявам се сега да въведат закон, където всеки на планетата е задължен когато е извън къщи да трябва да си сложи вазелин на пръстта и да го държи дълбоко в гъза си през цялото време докато е навън за да предотврати разпространението на заразата
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари