ЦИК: Сега е моментът за промени в изборното законодателство

0
Машинното гласуване е едно възможно средство, за да бъдат намалени недействителните гласове, смята говорителят на ЦИК
Машинното гласуване е едно възможно средство, за да бъдат намалени недействителните гласове, смята говорителят на ЦИК Видео: БНТ

За по-високи санкции за купения и корпоративния вот призова президентът Румен Радев. По негова инициатива в президентската институция се проведе дискусия, на която се обсъдиха проблемите при проведените местни избори.

В дебата участваха представители на Централната избирателна комисия и на отговорните институциите за провеждането и организацията на местния вот, както и анализатори на изборния процес.

Александър Андреев, говорител на ЦИК: Ние считаме, че организацията на изборите, факт е, че те бяха насрочени доста по-рано, даде възможност подготовката да протече нормално и да бъдат проведени нормално и самите избори.

Президентът е очертал ясно въпросите, които трябва да бъдат разгледане при следващо обсъждане. Акценти бяха купуването на гласове, контролираният вот, недействителните гласове.

Александър Андреев: Знаем, че тук трябва да има законодателната воля на парламента, за да може те да бъдат решени по нормативен път.

Машинното гласуване е едно възможно средство, за да бъдат намалени недействителните гласове, смята говорителят на ЦИК.

Като проблем при попълването на бюлетина Андреев посочи неяснотата или неразбирането на избирателите за правилното попълване на преференцията. Отбелязването само на преференцията води до недействителност на гласовете.

Александър Андреев: По-подробен анализ ще бъде извършен едва след като приключат всички дела по обжалването на резултатите в административните съдилища.

По негово мнение, ако трябва да бъдат правени промени в изборното законодателство, сега е моментът да бъдат преценени и анализирани.

Александър Андреев: Това, на което бихме акцентирали, е да бъдат разгледани въпросите, свързани с протоколите, тъй като в самите протоколи се съдържат данни, които нямат съществено значение за определянето на резултатите от изборите. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари