Цените на мобилните услуги скачат?

0
Европейският съюз постигна споразумение за отпадане на таксите за роуминг в рамките на Общността
Европейският съюз постигна споразумение за отпадане на таксите за роуминг в рамките на Общността Видео: БНТ

Европейският съюз постигна споразумение за отпадане на таксите за роуминг в рамките на Общността. Това трябва да стане от 15- ти юни 2017-та година.

За да влезе в сила, предложението трябва първо да бъде одобрено Европейския парламент и страните членки. Някои от тях обаче са против както намаляването на таксите, така и на пълното им отпадане. Причината , че популярните туристически дестинации като Испания и Гърция, например, печелят много от туристите, които ползват роуминг на тяхна територия.

Страните от Източна Европа пък се опасяват от изкуствено завишаване на цените на мобилните услуги. Според потребителски организации пък някои държави членки защитават интересите на националните оператори.

Въпреки това ако идеята бъде одобрена, потребителите ще усетят разликата още от април догодина, когато максималната такса за минута разговор и мегабайт мобилен интернет в роуминг ще бъде 5 цента. Цената на SMS-ите пък ще бъде до 2 цента. Таванът на тарифите е поевтиняване със средно 75% от досегашните цени.

В споразумението се предвижда още и въвеждане на неутралност на интеренет. По този начин няма да може да се толерира един доставчик, за сметка на друг. Мобилните оператори все пак ще имат право да таксуват потребителите зад граница, но само тогава, когато има наличие на някаква злоупотреба.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари