Цената на златото се доближава до исторически рекорд

1
Цената на благородния метал достигна 13-месечен връх
Цената на благородния метал достигна 13-месечен връх

Цената на благородния метал достигна 13-месечен връх

Цената на златото продължава да се покачва, достигайки 13-месечен връх, след като данните в САЩ показаха, че пазарът на труда започва да се разхлабва, подкопавайки очакванията, че Федералния резерв ще повиши лихвените проценти отново.

Златото затвори търговията във вторник на цена над психологическата граница от 2 000 долара за тройунция, което се случва за първи път от месец март 2022 година. Поскъпването на благородния метал идва след като официалните данни показаха, че обявените свободни работни места от работодателите в САЩ намаляват до най-ниското си ниво от май 2021 година. Това е добър сигнал за Фед, който се опитва да охлади пазара на труда в опит да забави инфлацията, предава Bloomberg, цитиран от Expert.bg.

Цената на златото се доближава до историческия си рекорд от 2 075.47 долара, достигнат през август 2020 година, след като поскъпна рязко през миналия месец в резултат на сътресенията в банковите сектори на САЩ и Швейцария.

Последното поскъпване на златото идва след като икономическите индикатори в САЩ подсказват за охлаждане на пазара, което от своя страна намалява очакванията за нови повишения на лихвите от страна на Фед – нещо, което обикновено оказва натиск върху активите, които не носят доходност от лихви.

В същото време представители на централната банка се противопоставят на възможността за забавяне в темпа на вдигане на лихвите по-късно през тази година, настоявайки, че процесът трябва да продължи, за да се реши проблема с инфлацията.

В реч във вторник, президентът на Федералната резервна банка на Кливланд Лорета Местър, даде сигнали, че лихвените проценти трябва да бъдат вдигнати отново през 2023 година, след което да бъдат задържани на достигнатото ниво известно време.

Настроението на пазара на злато се подобри значително след банковия смут в САЩ преди няколко седмици”, коментира Карстен Менке, анализатор в Julius Baer Group Ltd.

Ние все още вярваме, че рецесията в САЩ ще бъде избегната и че е малко вероятно бързото обръщане на монетарната (политика) в САЩ да се материализира”, казва той.

Към момента на подготвяне на материала цената на златото се движи на ниво от 2 024.75 долара за тройунция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари