Цената на захарта скочи с 22%

0
Пекари и сладкари компенсират покачването с намаляване на персонала
Пекари и сладкари компенсират покачването с намаляване на персонала

Пекари и сладкари компенсират покачването с намаляване на персонала

Индексът на тържищните цени, с който измерваме цените на хранителните стоки на едро, продължава да лети нагоре. От началото на годината до момента той се е повишил с 2,56%, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. А захарта скочи с 22 на сто, информира bTV.

След поскъпването на основни храни като олио, брашно, масло и млечни продукти – драстично поскъпна и захарта. Именно това са съставките, които собственикът Иван Петков използва за направата на продукцията си, а скокът в цените застрашава пекарната му.

Отражението е сериозно. Всяка една промяна на суровината до определена степен ни разрешава да изчакваме, но в повечето случаи реагираме, иначе в противен случай трябва да затворим или фалираме“, казва Иван.

С намален персонал и с полагане на общи усилия, така Иван компенсира ръста на цените.

По някакъв начин трябва да преодолеем и да търсим начини да прехвърляме тези трудни моменти“, казва пекарят.

Според Иван с близо 30 процента се покачва разходът му на месец за зареждане с основни продукти.

Ако допуснем, че захарта е била 1000 лева на месец, в момента е 1200-1300. Има място за притеснение, защото нашата търговия и позиция върви тогава, когато и нашите клиенти получават повече, за да могат да затворят тази дупка“, коментира Иван.

От асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите изчисляват, че увеличението на цената на захарта не се очаква да продължи да расте.

Това увеличение не е нещо шокиращо. То е на годишна база и цените в момента, които са според мен ще си останат такива стабилни, защото когато е имало увеличение, то е било постепенно и малко, и то просто не е усетено от потребителите“, казва Георги Попов, председател на асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите "Хляб за България".

Високата цена на захарта няма да окаже влияние на потреблението на тестени и сладки изделия, допълват от асоциацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари