Цената на водата в Русенско ще се увеличава с около 15 стотинки годишно

2
Това заяви управителят на ВиК - Русе инж. Сава Савов
Това заяви управителят на ВиК - Русе инж. Сава Савов Видео: Русе Медиа

„За следващите пет години цената на услугата „доставяне на питейна вода“ ще се увеличи с малко над 70 ст. или около 14-15 ст. на година. Това увеличение на година на кубик ще доведе до увеличение на разходите на домакинствата от около 45-50 ст. на месец за член на домакинството или, ако са трима, сметката ще се увеличи с 1,50-2 лв. на месец“.

Това заяви управителят на ВиК-Русе инж. Сава Савов, предава Русе Медиа. Бизнес планът на дружеството за 2022-2026 г. бе разгледан на общото събрание на Асоциацията на ВиК за Русенска област.

В края на декември ВиК ще предложи на КЕВР нова цена, която да влезе в сила от 1 януари 2022 г. Тя ще бъде всъщност старата отпреди 2 години – 2,06 лв. без ДДС, каза Савов.

Това не са окончателни цени, те се определят в края на всяка година, КЕВР преглежда нашите отчети, как сме си изпълнили инвестициите и показателите за качество, отчита инфлация, ако има, форсмажорни обстоятелства и тогава се определя цената за следващата година. Ние, когато сме били в добро финансово състояние, въпреки че сме получили цена от 1 януари, сме я въвеждали през месец май. Никога не е било самоцелно да се натоварва бюджетът на домакинството“, обясни управителят на дружеството.

В същото време скокът на електроенергията създава неблагоприятни условия –за месец юли т.г. водното дружество е платило 500 000 лв., което е една трета от месечните приходи. „Планът ни е много балансиран и няма да предизвика резки скокове на цената, съобразен е и с изплащането на самоучастието ни по големия воден проект на Русе“, каза Савов.

Притеснения както сред ВиК, така и сред общините предизвиква неяснотата около задължението да се изградят пречиствателни станции и канализация в по-малките агломерации. Това е изискване, което нито операторите, нито общините могат да изпълнят със собствени финансови средства. Мнението на всички е, че това трябва да стане по същия начин, както е било досега – европейски средства, средства от националния бюджет и средства от оператора. В противен случай трябва да вдигне драстично цената на водата, което не е от полза нито за потребителите, нито за дружествата.

Според плана за инвестиции на ВиК-Русе за следващите години в публични активи ще се вложат над 35 млн.лв., обяви областният управител Борислав Българинов. Разчетите са следните: доставяне вода на потребителите – 28 млн.лв., отвеждане на отпадните води – 6 млн.лв.,пречистване на отпадните води – 1,5 млн.лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари