Цената на въглеродните емисии в Европа удари нов рекорд заради въглищата

0
Електроенергийният сектор е най-големият източник на вредни емисии в ЕС
Електроенергийният сектор е най-големият източник на вредни емисии в ЕС

Електроенергийният сектор е най-големият източник на вредни емисии в ЕС 

Цената на квотите за въглеродни емисии в Европа удари нов рекорд, тъй като енергийната криза в региона доведе до увеличение в търсенето на някои от най-замърсяващите околната среда горива.

Потреблението на въглища и петролни деривати на континента скочи, за да могат да продължат работата си електроцентралите и фабриките, докато потоците от по-незамърсяващият природен газ към континента са силно ограничени. Това заплашва да увеличи въглеродния отпечатък на Европа тази година, дори и ако се стигне до затваряне на предприятия и централи заради високите цени на горивата, предава Bloomberg.

"Тъй като изгарянето на въглища и мазут замърсява повече от природния газ, дори нищожно им използване като заместители е от значение", казва Марико О'Нийл, анализатор в BloombergNEF.

EU's carbon price nears a record high

Електроенергийният сектор е най-големият източник на вредни емисии в ЕС и ефектите от преминаването към по-замърсяващи околната среда източници биха били трудни за неутрализиране.

Това се отразява в цената въглеродните квоти на ЕС, която се покачи до рекордните 99.22 евро (99.73 долара) за метричен тон в петък. Въглеродните квоти на Великобритания и цените на въглищата също удариха нови върхове.

През февруари Европейската комисия представи Допълнителен делегиран акт за климата по Регламента за таксономията, с който ядрената енергия и природния газ са включени в преходния период към чиста енергия.

Понастоящем Русия продължава да намалява доставките на газ към Европа. Така, дори Германия, която бе избрала постепенно да се откаже от атомните си централи, обмисля да отложи затварянето на трите все още работещи атомни централи в страната и преосмисля позицията си по отношение на ядрената енергия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари