Цената на тон никел излетя над $100 000

0
Цената на никела почти се удвои след началото на войната в Украйна
Цената на никела почти се удвои след началото на войната в Украйна

Цената на никела почти се удвои след началото на войната в Украйна

Войната в Украйна се задълбочава, с нея се задълбочава и икономическата криза в света. През последните дни се говори само за зависимостта от руския петрол и газ, но на огромната територия на Русия се добива много повече от това. Някои дилетантски мнения казват, че зависимостта от петрола нямаше да я има, ако всички коли бяха електрически. Но цените на тези електрически автомобили все още са доста високи, а тепърва ще поскъпват, една от причините за което е никелът, пише VESTI.

По време на Tesla Battery Day (22 септември 2020 г.), Илон Мъск се обръща към минодобивните компании да добиват повече никел, който им е особено нужен за клетките 4680. Колкото повече никел има в клетките, толкова по-висока е енергийната им плътност, при това се избягва използването на противоречивия кобалт.

Но цената на никела почти се удвои след началото на войната. Тон от този метал вече струва над $100 000. Анализаторът Адам Джоунс от Morgan Stenley пише в понеделник: Докато пиша това, цената на никела скочи 67,2% само днес, което се равнява на около $1000 увеличение на цената на среден електромобил в САЩ.”

Защо никелът е толкова важен за EV батериите? Клетките на литиево-йонните батерии имат три пласта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари