Тайна търговия свали цената на прасетата до 1,50 лева за килограм

0
Драстично падна цената на живите прасета, които стопаните скриха и не заклаха до петък
Драстично падна цената на живите прасета, които стопаните скриха и не заклаха до петък

Драстично падна цената на живите прасета, които стопаните скриха и не заклаха до петък.

В момента се предлагат за 1,50 лв живо тегло на килограм, а до миналата седмица вървяха по 3-3,50 лв, пише 24 часа.

Минахме се. Бяхме спазарили още през пролетта да ни гледат прасе и зимата да си го вземем. Но след категоричната разпоредба да се колят наред човекът, който ги развъжда, се обади и ни помоли да си го купим преждевременно. Излезе 120 кг. Вече е във фризера”, казва Албена Маринова от пловдивското село Белозем.

Тя и други белоземци видели голям зор в тези горещини бързо да уредят месото, за да не се развали. Помолили съсед да им прибере сланината в неговия хладилник. Когато захладнее наесен, щели да я осолят и да я сложат в бидон. “Изкупихме фризерите от магазините. Нямахме готовност по това време на годината да прибираме месо”, казват местни.

95% от свинете в Белозем вече са заклани.

Последната събота и неделя из селото се чувало неистово квичене, а по улиците се носел мирис на пърлена свинска кожа.

Имало обаче стопани, които отказали да изпълнят заповедта. Някои скрили прасетата си, а други просто са категорични, че няма да ги заколят.

Трети пък, виждайки че няма накъде, са принудени да спасяват това, което имат. И сега въртели тайна търговия на двойно по-ниска цена.

Съгласни били да ги пласират, макар и без печалба, вместо да ги загубят. Следващата стъпка е принудително унищожаване, конфискация и глоба от 150 до 1000 лева.

Където кметовете са читави - указанията на ветеринарните власти бяха изпълнени. А там, където местните управници шикалкавят - ще си носят отговорността”, заяви пред “24 часа” шефът на областната агенция по безопасност на храните в Пловдив д-р Камен Янков. Той е категоричен, че подчинените му тръгват на проверки по дворовете.

Ще са големи панаири. Не ми се мисли за колегите”, коментира ветеринарен лекар с частна практика в Пловдив. Проверките трябваше да започнат още в понеделник, но ще бъдат отложени с ден-два. Не било изключено да се действа и по-меко, за да не се стига до брожения.

Други прогнозират екшъни.

Ветеринарите ще бъдат придружавани от полиция.

В момента, в който се появят на нечия врата, ще има клетви, закани и ревове, вещаят белоземци.

Опитах се да убедя хората. Повечето изпълниха указанията. Но аз не съм пъдар да ги принуждавам със заплахи. Нито пък ще тръгна по хорските дворове”, категоричен е кметът на Белозем Иван Тачев.

С никого няма да се конфронтираме. Има си начини да бъде изпълнен законът”, обясни д-р Камен Янков.

От април досега цените на свинското в България плавно се повишават, сочи анализът за юли на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство - САРА

Предвид условията на вътрешния и международния пазар и независимо от това, че българските цени са над равнището на средноевропейските (1762 евро/тон), тенденцията на увеличение се очаква да продължи и занапред”, посочват анализаторите.

През четвъртия месец на годината цената на тон кланично тегло е 3365 лв., през май - 3740, през юни и юли - съответно 3804 и 3900, а през август - 4000.

Според данните цените на едро на свинското месо продължават устойчивия си растеж, през юни достигнаха 3,80 лв./кг кланично тегло, което е с 19% повече на годишна база.

Анализаторите прогнозират ръст от 16-19%, сравнено със същия период на миналата година.

Разпространението на африканска чума по свинете в Полша се разраства. В края на миналия месец беше регистрирано най-голямото огнище от 2014 г. насам и бяха унищожени повече от 8000 животни. Полша е четвъртият по големина производител на свинско месо в ЕС с дял от 9% в общото производство през 2018 г. Последиците от чумата може да окажат негативно влияние върху условията на европейския пазар, отбелязват от CAPA.

Въпреки постоянно растящия експорт очакванията са до края на настоящата година предлагането на свинско месо на европейския пазар да остане стабилно. През 2020 г. се прогнозира растеж на производството с около 1,4% поради високите цени. Независимо от това растящото ценово равнище ще доведе до спад на консумацията с около 0,5 кг на човек поради пренасочване на потреблението предимно към птиче месо.

Вирусът може да се пренася и от мухи, комари и кърлежи

Африканската чума по свинете може да бъде пренесена и от мухи, комари, кърлежи. Това съобщи Христо Найденски от Института по микробиология към БАН, който е и ветеринарен лекар.

Заразата ще достигне пик, ще се задържи известно време, през което ще намалее популацията от свине. Лошото е, че този отрасъл ще трябва да се рестартира, а това не може да е само за една-две години. Възстановяването на популацията ще става в обстановката на епидемия”, коментира Найденски по Би Ти Ви.

Преболедувалите животни остават вирусоносители, а това означава, че няколко години страната може да е в епидемия. Животните, които са се възстановили от остри или хронични инфекции, могат да станат устойчиво заразени и да играят ролята на преносители на вируси. Това в най-голяма степен се отнася до африканските диви свине и до домашните прасета в ензоотични географски области (там, където има заболявания, които се срещат основно при животните). Източници на заразата може да са кръв, тъкани, секрети на болни и мъртви животни.

Африканската чума имала голяма устойчивост на ниски температури. Дезактивира се от нагряване на 56 градуса в продължение на 70 минути. Вирусът оставал жизнен за дълги периоди. Инкубационният период на болестта в природата бил между 4 и 19 дни, но в остра форма е 3-4 дни.

В понеделник бе потвърден първи случай на африканска чума в Югозападна България. В база на държавното ловно стопанство “Искър” край Самоков диво прасе е дало положителна проба.

Предприети са всички ограничителни мерки, като в базата влизат само служители, които минават през задължителна дезинфекция. Външни лица и туристи не се допускат в ловното стопанство.

Засилени са мерките по граничните пунктове с Гърция и Северна Македония. Проверяват се всички автомобили дали в багажа на пътниците има свинско месо или продукти. Извършва се и дезинфекция на всяко превозно средство.

Завишен е и контролът в хранителните магазини и търговските вериги, в които се предлага месо, както и в кланици и месопреработвателни обекти, уточниха от агенцията по храните.

Ловът възможен поне 2 месеца след заразата

Забранява се ловът в зоните от поне 200 кв. км около всяко огнище на африканска чума, открито при дива свиня у нас. Това става ясно от съвместна заповед на министрите на земеделието Десислава Танева и на екологията Нено Димов.

Индивидуален лов на дива свиня ще бъде възможен най-малко от 2 до 4 месеца след установяването на огнището. А с кучета ще бъде разрешен в период най-малко от половин година след последния констатиран случай на болна дива свиня.

Целта е глиганите да не се разпръскват и по този начин да разпространяват заразата извън даденото огнище.

Според текста на заповедта интензивният ловен натиск трябва да бъде преустановен, за да се спре миграцията на глигани.

По-късно в понеделник по време на Консултативния съвет по зърно Танева обясни, че няма да има промяна при търговията със зърно заради африканската чума по свинете. “Няма логика сами да си поставяме ограничения, при условие че страни - основни износителки на зърно, имат много по-голям интензитет на заболяването от нас”, каза Танева. И посочи, че в Русия заразата я има от 12 г., но няма регулация на търговията на зърно. 

Новите ограничения за ловците идват като мярка срещу разпространението на африканска чума.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари