Цената на олиото прехвърли 3 лева за литър

0
Причината за повишението се крие в по-малко и по-скъпия слънчоглед от новата реколта
Причината за повишението се крие в по-малко и по-скъпия слънчоглед от новата реколта Снимка: БГНЕС

Средната цена на олиото мина 3 лева за литър. Причината за повишението се крие в по-малко и по-скъпия слънчоглед от новата реколта, съобщава 24 часа

Земеделското министерство обяви в сряда, че прибраната продукция е 1,643 млн. тона, което е около 4% по-малко от миналата година заради сушата. При средния добив намалението е значително по-голямо - 203 кг/дка при 230 кг преди година.

Количеството е достатъчно за българския пазар, годишното потребление на олио у нас е 80-120 хил. тона, заяви шефът на УС на сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти Яни Янев. Според него обаче е невъзможно да се прави точна прогноза за цените на олиото, защото те били функция на международните цени.

75% от световното производство на слънчоглед е около Черно море - Украйна, Русия, България, Румъния, Молдова и Турция. Българските преработватели работим основно за износ, имаме договори за цяла Европа, както и за трети страни, коментира Янев. Затова и вече имало български фирми, които внасят слънчоглед от Сърбия, Русия и Молдова, който после изнасят като преработена продукция с добавена стойност. Украйна и Русия, които са основните производители на слънчоглед, също са пострадали от сушата, но там намалението не е толкова голямо, показват данните на браншовата организация. Като цяло обаче световните цени на суровината за олио са нараснали значително. Затова и у нас пазарната цена на слънчогледа вече е 850-860 лв./т, което е ръст от около 46% на годишна база. Няма как и олиото да не поскъпва при тези нива, защото е в пряка зависимост от цената на суровината, другите разходи са сравнително постоянни, коментира Яни Янев.

Според данните от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата средната цена на едро вече е стигнала 3 лв./л в Бургас, а за страната е около 2,60 лв./л. По информация на Системата за агропазарна информация, пък по магазините олиото вече е твърдо над 3 лв./л и средно 3,20 лв. в Благоевград, Бургас, Варна, Кърджали, Хасково, Ямбол.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари