Цената на масовия бензин догонва тази на дизела

0
За по-малко от 6 месеца А 95 е добавил към цената си общо 32 ст. за литър
За по-малко от 6 месеца А 95 е добавил към цената си общо 32 ст. за литър Снимка: iStock

От началото на годината досега масовият бензин А 95 е поскъпнал драстично и вече се доближава до цената на дизела.

След традиционния скок на горивата преди великденските празници с над 10 ст. за литър, увеличението продължи и през май. За по-малко от 6 месеца А 95 е добавил към цената си общо 32 ст. за литър. Така в последните дни средната му цена по бензиностанциите е 2.27 лв. за литър. В същото време средната цена на обикновения дизел е 2.33 лв. за литър. При него обаче поскъпването в сравнение с началото на годината е много по-малко - с 19 ст. за литър. Това показва справка с данните на специализирания портал "Фуело".

По-значителното покачване започва в средата на април за масовия бензин, а при дизела още от началото март. От 1.95 лв. в началото на годината през април А 95 струва вече 2.20 лв. за литър. При дизела ситуацията е подобна - от 2.14 лв. в началото на януари през март средната му цена вече е била 2.32 лв. за литър, но оттогава досега се задържа сравнително равномерна.

Противно на пазарната логика и на правилата на конкуренцията, големите вериги бензиностанции поддържат еднакви средни стойности на основните горива. Шест от най-големите у нас - "ОМВ", "Шел", "Еко", "Лукойл", "Петрол" и "Ромпетрол", например имаха еднакви средни цени на бензина за 24 май - 2.29 лв. за литър. Същото е положението и при дизела, като отново шест от най-големите вериги обявяват еднаква средна цена - 2.35 лв. за литър, показват данните от сайта. Подобно съгласуване на цените всъщност е обичайна практика на веригите, а Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) досега не е забелязвала нищо съмнително. В същото време при по-малките бензиностанции разликата в цените е с 10 и повече стотинки.

Справка по области показва, че най-скъпо е да се напълни резервоара в област Видин. Средната цена за масовия бензин в областта е 2.31 лв. за литър, докато за дизела е 2.36 лв. за литър. Но някои от големите бензиностанции там продават дизела за рекордните за тази година 2.39 лв. за литър - с 6 ст. повече от средната цена за страната. Скъпи са горивата и в областите Кюстендил, Враца, Плевен.

Най-евтиното гориво у нас е в областите Габрово, Стара Загора и Пловдив, показва още класацията, но въпреки това цените и там са съпоставими със средните. В Пловдив например цената на масовия бензин е средно 2.25 лв., а на дизела - 2.30 лв. за литър, или незначително по-ниска спрямо тази за цялата страна.

До голяма степен стойността на горивата зависи от цената на суровия петрол. В началото на януари средната цена за барел е била около 61 долара, докато през второто десетдневие на май достигна до 71 - 72 долара за барел, преди да падне рязко този четвъртък до около 68 долара за барел.

Засега прогнозите, базирани на цената на петрола, са за задържане на стойността на горивата на сегашните им равнища. По традиция обаче у нас, в началото на най-активния летен сезон, цените на бензина и дизела се покачват. Засега те все още са с около 10 ст. за литър по-ниски от пика, който достигнаха в края на октомври и началото на ноември миналата година. Шоковото поскъпване тогава доведе и до серия от протести. В резултат КЗК започна в началото на ноември пореден секторен анализ, който приключи през март тази година с очакваното заключение, че нарушения няма. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, какво си купи днес от МОЛ-а?
- Няколко чифта бикини, че старите вече омръзнаха на целия град.

Харесай Дунавмост във Фейсбук