Цената на газа ще скочи през декември

0
Енергийният експерт Иван Хиновски прогнозира, че природният газ ще поскъпне с 10-15%
Енергийният експерт Иван Хиновски прогнозира, че природният газ ще поскъпне с 10-15% Видео: NOVA

Енергийният експерт Иван Хиновски прогнозира, че природният газ ще поскъпне с 10-15%

„През декември и януари ще има частично поскъпване на цената на природния газ, макар че районът вече „се напълни” с природен газ. Цената на природния газ в България е под нивата на борсите в Европа”. Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Прогнозата му е че допълнителното повишаване на цената на газа ще бъде 10-15%. Мотивът за повишение на цената са войните в Украйна и особено конфликта в Близкия изток. „След като има самолетоносачи в Средиземно море и броят им се увеличава, това повишава риска и се отразява и от борсите”, каза Хиновски.

През ноември мегаватчас ще струва 82 лева и 12 стотинки. „Булгаргаз” внесоха окончателното предложение, а Комисията за енергийно и водно регулиране го одобри. Така увеличението е 36 % спрямо октомври, когато плащахме 60,41 лева. Мотивите за по-високата цена е ръста на цената на природния газ на международната борса, която е част от формирането на крайната стойност. А покачването дойде след началото на конфликта между „Израел” и „Хамас”. Въпреки това експертите не очакват нови шокови цени като през зимата на 2022 година.

Относно строежа на 7-ми и 8-ми реактор в АЕЦ „Козлодуй”, Хиновски заяви, че това е добра новина. Един такъв сложен проект има редица фази. Фазата на подготовка продължава 4-6 г., според специалисти, а строителството – 5 години, обясни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    фена на Путин
    Започва ли да ви присветва нещо в кухите европедерастки кухи тикви ? Ако не, скоро ще засвети с пълна сила, ама вече е късно. Децата ви няма да живеят тук. Дъщерите ви ще ги ебът Гюнтеровци и Джонита а внуците ви ще ви виждат веднъж на 3-5 години и децата ви ще ви превеждат какво говорят. Много просто племе се оказахме Българите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари