Църквата „Света Петка“ в Русе вече е с обновени куполи и нов вход

3
Така изглеждаше църквата преди ремонта
Така изглеждаше църквата преди ремонта Снимка: Wikipedia

Приключи обновяването на куполите на църквата „Св.Петка“ в Русе, чието укрепване и реконструкция се извършва по българо-румънски проект

В края на миналата седмица е приключило поставянето на обшивката на всички куполи на сградата с цинкова ламарина, информира Русе Медиа. Материалът и технологията са взаимствани от конструкцията на Доходното здание. Така преди зимата със сняг и дъжд покривът вече е направен.

В подпокривното пространство е поставена специална мембрана с дебелина 1 см, чието предназначение е да предпазва вътрешната част на църквата при евентуални течове. Паралелно с това е изграден параклис с олтар, където ще има и художествена галерия.

Входът на храма е преместен от западна посока, като досегашният няма да се използва. Предвидено е облагородяване на терена и изграждането на малък паркинг.

Направена е и специална рампа, която е с двойно предназначение – освен за достъп на хора с увреждания до храма, тя служи и като подпорна конструкция за укрепване на самата сграда. Тъй като поради нестабилност на терена имаше слягания и пропуквания, падане на мазилка и архитектурни елементи, около църквата са набити специални колони, в които е излят бетон за укрепване на терена.

В момента продължават ремонтът на камбанарията и дейности във вътрешното пространство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Как кръстихте децата? - Едното на дядо му Деню - Денис, а другото на дядо му Пеню...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари