Куполът на Пантеона ще заблести отново

2
До месец ще започне подмяната на позлатените пластини, които са потъмнели с годините
До месец ще започне подмяната на позлатените пластини, които са потъмнели с годините

Нов златен варак ще заблести на купола на Пантеона на възрожденците в Русе, където от лятото на миналата година вървят ремонтни дейности по трансграничен проект.

До месец ще започне подмяната на позлатените пластини, които са потъмнели с годините. За да може да се извърши тази дейност, метеорологичните условия изискват да не е много горещо и да няма голяма влажност. Самият купол отвътре е в добро състояние, предаде Русе Медиа.

По време на ремонта на Пантеона се поставя нова система за отводняване на околовръстната тераса и ще има вентилируема облицовка на фасадата от светъл гранит. Ще се преработи въздухопроводът, като целта на всички тези дейности е да се сложи край на течове в костницата, включително и върху ел. таблото. В основната зала ще се почистят и възстановят черните гранитни плочи, ще се смени и дограмата, която е изпочупена.

Проектът предвижда осигуряване на външно и вътрешно архитектурно осветление, които да придадат нов вид на националния паметник. В него са погребани костите на 453-ма български герои на националното ни Възраждане, сред които Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка, Никола Обретенов, Панайот Волов, Ангел Кънчев и др. Пантеонът ще бъде оборудван и с модерна мултимедийна техника.

В румънската част на проекта се предвижда реставрация на крепостта на Гюргево, която заедно с Пантеона да влезе в общ туристически маршрут за културно-историческо наследство. Проектът се очаква да приключи до есента на 2012 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари