Царица Елеонора Българска е наречена от народа "белият ангел с червения кръст"

0
Елеонора е втората съпруга на Фердинанд I
Елеонора е втората съпруга на Фердинанд I

"Царица Елеонора Българска е наречена от народа „белият ангел с червения кръст“."

Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Данка Георгиева, директор на Дирекция „Регионален държавен архив“ – Бургас, по повод 104-тата годишнина от кончината на царицата. Елеонора Българска е родена на 28 август 1860-а год. в Полша, а през месец февруари 1908-а става втората съпруга на Фердинанд I.

Когато двамата сключват брак, България все още е княжество. Така тя първо става княгиня, а няколко месеца по-късно, след като на 22 септември 1908-а година е обявена Независимостта на България, Елеонора става царица. Това са само няколко думи, които можем да кажем по отношение на биографията ѝ, но не може да се пропусне фактът, че тя е имала и едно невероятно сърце. Била е състрадателна, милосърдна и изключителен ерудит, след като спасява Боянската църква от разрушаване. Може да се каже много и за нейната изключително широка благотворителност и за състраданието, което проявява към бедните, онеправданите, към хората с увреждания. Това именно кара народа да я нарече „белият ангел с червения кръст“, заяви Данка Георгиева.

През 1912 година царицата става патрон на 24-ти пехотен Черноморски полк, разположен в Бургас, който оттогава носи името „Полк на Нейно Величество Царица Елеонора“.

Не трябва да забравяме, че тя дарява сватбения си подарък от Народното събрание – 200 000 лева, на тогавашната болница „Княгиня Клементина“, за да се подобри качеството на лечение на пациентите там. В същото време основава курсове за милосърдни сестри. Самата тя лично закупува от Финландия най-новите модели походни и медицински колички, за да се извозват ранените по време на балканските войни. Подарява на персонала съвременни и най-нови предмети и инструменти за военнополевите болници. Царицата е знак, за пример за това, че милосърдието е нещо, което се възпитава, но и нещо, което човек носи в себе си“, посочи Данка Георгиева.

По документите, запазени в Регионален държавен архив – Бургас, става ясно, че жителите на града подобаващо са отдавали почит на царицата както приживе, така и след смъртта ѝ.

Дълго време в града е бил отбелязван имения ѝ ден. Има документи на Община Бургас (на снимката, бел. ред.), които показват как на 8 февруари с тържествен молебен в църквата „Св. св. Кирил и Методий“ се отбелязва празникът на царицата, как кметът на града се разпорежда да бъдат окичени главните улици на Бургас, а вечерта да бъдат осветени всички дюкяни, къщи и административни сгради. През 1909 година Общинският съвет на Бургас приема решение една от най-големите улици в града да носят името на царица Елеонора. Може би в по-ново време вече името ѝ е позабравено, но трудно бихме могли да кажем, че винаги са обект на внимание важните наши исторически личности“, каза още Данка Георгиева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари