Цар Симеон се поклони на 101-годишния дядо Добри

2
Светецът от Байлово дарява събраното от просия за храмове
Светецът от Байлово дарява събраното от просия за храмове

Светецът от Байлово дарява събраното от просия за храмове

Светецът от Байлово. Така наричат всички дядо Добри, който днес стана на 101 г. На крака в дома му в софийското село Байлово да го поздравят отидоха и цар Симеон и съпругата му доня Маргарита.

Дядо Добри много се зарадва на визитата, защото от години единствената снимка, която краси дома му наред с иконите, е на царя и царицата. Симеон му пожела още дълго време да прави добрини за хората. И го поведе за ръка към храма до дома му, за да запалят заедно свещ.

Дядо Добри, когото “24 часа” награди като достоен българин за 2014 г., е един от най-големите частни дарители на български православни храмове. Макар че живее изключително бедно, през живота си е дарил над 80 хиляди лева, събрани най-вече от просия и от милостиня на добри граждани. Обикновено столетникът смирено седи на столче в преддверието на храм “Св. Ал. Невски”, с пластмасова чашка в ръка. Почти няма християнин, който да влезе в храма и да отмине възрастния мъж, без да остави поне стотинки.

През 2009 г. дядо Добри направи и най-голямото си дарение именно на патриаршеската катедрала. Той даде 35 700 лв., което е най-голямото дарение от частно лице в над 100-годишната история на “Св. Ал. Невски”.

През 2005 г. дядо Добри дарява 10 хил. лв. за църквата “Св. св. Кирил и Методий” в село Байлово. Две години по-късно дава 25 хиляди за реставрация на Елешнишкия манастир и църквата на село Горно Камарци. След това заделя средства за ремонт и на църквата в Калофер.

Заради всичките му добри дела вярващите почитат дядо Добри като светец и целуват ръцете му.

Дядо Добри стана на 101 г.

Симеон, доня Маргарита и дядо Добри палят свещи в църквата в Байлово.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари