Цанко Арабаджиев: За 2021 година ББР ще приключи на загуба от 70 милион лева

0
"Заплатите на новия мениджмънт на банката бяха намалени на половина, а те са три пъти по-ниски заплатите в частните банки", заяви Цанко Арабаджиев на въпрос за получаваните възнаграждения от ръководството на банката
"Заплатите на новия мениджмънт на банката бяха намалени на половина, а те са три пъти по-ниски заплатите в частните банки", заяви Цанко Арабаджиев на въпрос за получаваните възнаграждения от ръководството на банката Снимка: Евроком, стоп кадър

Изпълнителният директор на институцията нарушава мълчанието си пред "ЕвроДикоФ"

"За 2021-ва година банката ще приключи на загуба от 70 млн. лв., докато през 2020-та беше над 200", това заяви изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев пред "ЕвроДикоФ" по Евроком.

"На първо място прогнозите и бизнес плановете, при които са били отпускани кредитите са оптимистични или при някои кредити са допуснати обезпечения, които не покриват размера на кредитите", точни той на въпрос каква е причината банката да бъде на загуба.

"Промяната в устава с фокус към малкия и среден бизнес промени изцяло работата и функционирането на банката. Целта ни е да отпускаме 50 кредита на месец, но трябва документацията да се направи по-лесна, за да не се зариваме с бумащина. Не може да очакваме това да стане за 1-2 месеца, но работим активно, а голяма част от промените вече са направени", добави Арабаджиев.

"За миналата година групата на ББР е финансирала кредити за над 230 млн. лв. на над 700 клиента. Отделно по програма "Възстановяване" сме гарантирали кредити за над 2000 фирми за над 350 млн. лв", уточни той.

"Само за последните няколко месеца пуснахме програми, които да помагат на творческата индустрия, за розопреработвателите, за ресторантьорите и хотелиерите. Те могат да дойдат и да кандидатстват за оборотно финансиране при облекчени условия", допълни шефът на ББР.

"7 години, доколкото знам е най-големият гратисен период, а подобните кредити са 4 или 5", заяви той, но отказа да даде детайли заради закона за банковата тайна.

"Това е необичайна практика, но това са инвестиционни кредити, при които е нормално да няма паричен поток, защото са за построяване на нещо, което след това да се продаде, където в определен момент е нормално да липсват плащания по главниците", каза още Арабаджиев.

"Към днешна дата загубата е малко над 80 млн. лв. Тази загуба не е реализирана. ББР е купила акции на ПИБ за 5 лв., но те днес струват 1,60. Надяваме се след време да продадем акциите поне на парите, за които сме ги купили, за да може банката да не е на загуба", заяви той за закупените от държавата акции на Първа инвестиционна банка от страна на Българската банка за развитие.

"Нашата цел е да управляваме нашата собственост с грижата на добър стопанин. Искаме инвестицията, която имаме да се управляват добре", категоричен беше изпълнителният директор на ББР.

"Заплатите на новия мениджмънт на банката бяха намалени на половина, а те са три пъти по-ниски заплатите в частните банки", заяви Цанко Арабаджиев на въпрос за получаваните възнаграждения от ръководството на банката.

"Давани са големи бонуси в миналото, но имаме една интересна идея по тази тема, но в момента проучваме дали имаме правна възможност", заяви той за това, че от ръководството на банката ще се опитат да възвърнат дадените в миналото бонуси към ББР.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Продължаваме подмяната
    Много от нещата, които казва в интервюто са чист популизъм. Новите раздадени кредити, за които говори са от други търговски банки и само са гарантирани от ББР. За последните 8 месеца директно са отпуснати буквално 2-3 кредита. Нека някой нормален журналист да направи едно просто разследване или да иска справка от БНБ и това ще се докаже. Колкото до загубата на банката за миналата година - тя е обвързана основно с превантивно провизиране на гарантираните средства, раздавани от другите търговски банки към бизнеса по Ковид програмите и гарантирани от ББР. Раздадените средства за стимулиране на бизнеса чрез други банки, с които се хвали в интервюто са по програма създадена от предишното ръководство....
  • 2
    2
    ББР
    Според министър Лорер, ББР е дала от Май месец, до миналата седмица, само 16 кредита от ББР. Сега този покер играч, който е уволнен от ОББ за несправяне с работата си като обикновен служител там, твърди неистини, че били дали от групата на банката кредити за 230 милиона. Тоест Кирил Петков смени ръководството на ББР и сега само ББР не работи, а работят дъщерните дружества със старите си служители. Цялата им работа на новите ни управници е такава - опитаха да променят нещо и то незаконосъобразно и накрая то не работи, защото новите нямат и капка опит, знания и желание да работят по буквата на закона.
  • 2
    1
    Цанко Арабаджиев Покерa
    Цанко Арабаджиев, който е на заплата в ББР и дъщерните и дружества, където сам себе си се е назначил със заплата от 44 000 лева, не може да обяснява, че заплатите са намалени на половина при заплата на Мавродиев от 36 000 лева преди това. Живко Тодоров, който като изпълнителен директор дойде от ПИБ е с непроменена заплата от назначаване през 2020 г. от 24 000 лева на месец само в ББР, плюс 4000 от дъщерните дружества. Това не е промяна, това е Подмяна.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари