Трябваше ли господин Цветанов да си купи апартамент с асансьор, за да получи Ямбол болница с асансьор

0
ГЕРБ започна да излива милиони предизборно
ГЕРБ започна да излива милиони предизборно

ГЕРБ започна да излива милиони предизборно

БСП поиска премиерът да излезе в отпуск и ще настоява да бъде наказан за непозволена агитация.

При изравнените сили между БСП и ГЕРБ в кампанията за евроизборите управляващите използват активно очертаващия се бюджетен излишък, за да спасяват разгромения си от имотните скандали рейтинг. БСП пък атакува властта за демагогско и безпринципно раздаване на пари и поиска премиерът Бойко Борисов да излезе в отпуск до 26 май, за да не използва времето до вота за предизборна агитация, пише вестник СЕГА.

Конкретният повод за недоволството на социалистите бе посещението на Борисов в Ямбол, при което той обеща правителството да отпусне впечатляващите 27 млн. лева за строящата се от години нова сграда на многопрофилната болница "Св. Панталеймон" в града. "Трябваше ли господин Цветанов да си купи апартамент с асансьор, за да получи Ямбол болница с асансьор", попита саркастично депутатът от БСП Кристиан Вигенин. 

Сградата е на груб строеж от 40 години, а болницата се помещава в 17 сгради на павилионен тип и отдавна настоява за пари, с които да се премести в една сграда. През 2015 г., при кабинета "Борисов" 2, за целта бяха нужни и обещани 9 млн. лв. "До година и половина областната многопрофилна болница в Ямбол трябва да се премести в нова модернизирана сграда. За реалното пребазиране на цялата болница в новата сграда, която е проектирана като 13-етажна, са необходими 9 етажа", обяви тогавашният здравен министър Петър Москов.

През зимата на тази година обаче ръководството на болницата е  представило преработен проект за новата сграда на болницата, макар да не е ясно защо цената скача толкова рязко, освен че в проекта е добавен още един етаж. За сравнение - за обещаваната от здравното министерство национална детска болница, за чиято основа също ще се ползва недовършен строеж в двора на Александровска болница, се очаква да са нужни 20 млн. лв. При 500 лв./кв. м и 40 хил. кв. м разгърната застроена площ строителните дейности на педиатричната болница ще струват около 20 милиона лв., изчисли здравният министър Кирил Ананиев, когато кабинетът реши да даде зелена светлина на проекта.

Наскоро болницата в Ямбол се прочу с това, че родилното й отделение - единствено в града, беше затворено поне до лятото заради липса на неонатолог, а телевизиите показаха как болни се пренасят с одеяла по етажите на отделението по белодробни болести, тъй като в сградата няма асансьор.

"По разпореждане на премиера Бойко Борисов ще бъдат отпуснати средства, с които ще се осъществи преместването на болницата в намиращата се в близост недостроена сграда на груб строеж. Този нов болничен блок от 10 етажа ще е на площ от 32 000 кв. м с капацитет до 250 болнични легла", уточняват от МС.

БСП смята жестът за откровено предизборен и внася два сигнала срещу Борисов - в Централната избирателна комисия (ЦИК) и в Съвета за електронни медии - СЕМ. Първият е за конфликт на интереси, а вторият - че медиите щедро отразяват всяко движение на Борисов, без да се отбелязва, че това е част от предизборната му кампания. 

Премиерът Бойко Борисов вчера щедро обеща и компенсации за пострадалите от градушката през уикенда в Плевенско. Нареди на шефа на Държавен фонд "Земеделие" спешно да посети селата и да оцени щетите за реколтата, за да може държавата да компенсира земеделците. Повечето земеделци нямат застраховки.

"Има фонд, който е към националните доплащания към еврофондовете, чрез който можем да помогнем", обясни премиерът. Министър Румен Порожанов, който продължава да стиска оставката в джоба си въпреки скандала с къщите за гости, лично се изстреля към пострадалите села, за да увери местните жители, че веднага започва оценяване на загубите. Той обясни, че има възможност до 80% от разходите на стопаните за поразени площи да бъдат покрити. Порожанов каза още, че се обсъжда как да бъдат компенсирани и пчеларите заради измирането на пчелни семейства. 

Неотдавна финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че бюджетният излишък расте бързо и към края на април вече е над 2.6 млрд. лева. Това отвързва ръцете на правителството за всякакви непланирани разходи. 

ДЕЖАВЮ 

Темата редно ли е министрите да ползват постовете си и бюджетните средства, за да показват колко щедри и добри са управляващите точно в разгара на предизборна кампания, се възпламенява неизменно преди всеки вот. При управлението на тройната коалиция например от ГЕРБ много държаха премиерът Сергей Станишев да спре да реже предизборно ленти и да излезе в отпуск. 

ЩЕДРОСТ

От 1 юни ще се променят цените на част от клиничните пътеки, като приоритетно ще бъдат увеличени тези, свързани с детското и майчино здравеопазване, съобщи преди дни здравният министър Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов и Българския лекарски съюз (БЛС). Увеличението на клинични пътеки в педиатрията влиза в сила от 1 юни и на обща стойност 50 млн. лева, които са от резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това се случва, след като на 18 април лекарите от специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София излязоха на протест срещу условията, при които са принудени да лекуват деца. Тепърва ще бъдат разпределени още 30 млн. лв., обещани през февруари за общинските болници и спешната помощ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари