Трябва ли съдията да заобиколи закона, когато моралът повелява друго?

0

Какво е да си съдия разискваха ученици от СУПНЕ „Фридрих Шилер“ и съдия Чокоева.

В изпълнение на Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ на 21.03.2019 г. съдия Николинка Чокоева от Окръжен съд - Русе изнесе пред учениците от ХІ а и ХІІ б клас на СУПНЕ „Фридрих Шилер“ гр. Русе лекция на тема „Професия съдия“. За разнообразяване на този учебен час срещата протече под формата на дискусия, а най-активните младежи бяха наградени с рекламни материали на съда.

В началото съдия Чокоева покани трима доброволци да облекат съдийска, прокурорска и адвокатска тога и да почувстват отговорността на юридическата професия. „Адвокатът“ Моника сподели желанието си да учи право и да бъде адвокат. Съдията обясни накратко ролята и правомощията на магистратите и адвокатите в съдебния процес, разликата във видовете съдебни дела, след което започна дискусия в откровен и непринуден разговор.

Учениците бяха провокирани да изразят личното си мнение по въпроси като „Как си представяте работата на един съдия? Трудно ли е да бъдеш съдия?“, „Защо смятате, че е критикувана съдебната система, наистина ли бавно правораздава?“, „Трябва ли съдията да заобиколи закона в случаите, когато моралът повелява друго?“, “Има ли обществен натиск върху съдията при решаването на делата?”, “Как разбирате фразата: “По-добре сто виновни навън, отколкото един невинен в затвора”?.

Техните отговори съдия Чокоева допълваше с реални казуси от практиката си като дългогодишен магистрат. Младежите впечатлиха лектора със своите задълбочени и аргументирани становища по въпроса за справедливостта на съдебните актове през призмата на принципите на законността и на вътрешното убеждение.

Съдия Чокоева беше донесла едно гражданско и едно наказателно дело и даде възможност на учениците да ги разгледат, а те на свой ред изразиха удивлението си от огромния труд на магистратите по събиране на всички тези томове с доказателства.

В края на срещата всички ученици получиха Конституция на Република България, брошура, представяща органите на съдебната власт и удостоверение за участието си в Образователната програма. Всички тези печатни материали са отпечатани и предоставени от Висшия съдебен съвет за целите на инициативата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари