Трябва ли да се смени датата на националния празник

1
Мненията варират между 24 май, 22 септември и 19 февруари
Мненията варират между 24 май, 22 септември и 19 февруари Видео: NOVA

Мненията варират между 24 май, 22 септември и 19 февруари

Празникът 3 март не може да бъде пренебрегнат. Това е освобождението ни, няма как да не сме признателни за 20 000 воини, които са дали кръвта си на нашата земя. Освен това трябва да имаме трезво родолюбие, себеуважение и чувство за национално достойнство. Едва тогава трябва да дойде признателността. Не би трябвало да не сме благодарни. Това заяви за "Твоят ден" по NOVA писателят Теодора Димова.

По думите ѝ пред празниците трябва да имаме национален консенсус - такива са 19 февруари и 24 май. "Единственото име, което ни обединява, е Васил Левски. Тъй като отдаването на почитта към него беше наскоро, наблюдавах как хората се стичат. За мен 19 февруари е датата, която трябва да бъде национален празник". И допълни, че националната ни съвест се лута между чуждопоклонничество и ксенофобия. "Имаме комплекс за малоценност, което преминава в чуждопоклонничество, а това наранява националната ни съвет. Да гледаме на историята си без да се възгордяваме или срамуваме", призова Димова.

Историкът проф. Милко Палангурски казва, че 3 март не е датата, която може да обедини българската нация. "В българското законодателство има два типа празници - национални и официални. Сега един прелиминарен договор, подписан от император Александър II, е национален празник, който доминира над другите. Националният празник олицетворява българската независимост и национална идентичност и трябва да има консенсус. Според проучване само ние и ЦАР празнуваме статуса си на васална държава", посочи той.

Според него повече не можем да говорим за културно-националистическа идея 3 март да е национален празник. "Колегите историци се обединиха около 24 май като нов национален празник, моето мнение е, че трябва да е 22 септември", отбеляза историкът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    23
    Тиквопоклонник
    Да се премохне Руски паметник и да се постави паметник на Бойко.
  • 2
    22
    Тейко ви!
    Чета коментарите и опорките на психодесните "историци". Та да попитам, вие кога си празнувате рожденния ден? На датата на която сте родени или на рожденната дата на баба си, на балдъзата, на чичо си, на комшийката и пр.?
  • 2
    21
    до 20
    За кюрдите: „ В буферния между турци и перси Кюрдистан към 1835 г. съществуват 6 независими и 7 васални кюрдски княжества. Решителният конфликт за кюрдската национална независимост идва с края на Първата световна война, когато многоетническата Османска империя се разпада и от оцелялата ѝ централна част като неин наследник е образувана националната държава Турция. Тогава в Кюрдистан започва движението за създаване на собствена държава.“ Е, още нямат държава, а 18 век са имали няколко княжества, за разлика от нас, чак от 14 век без държава.
  • 2
    20
    типична руска тролска диверсия
    вижте сега: минавам, оставям коментар само и единствено по темата с кюрдите и, че не може да се прави аналог с нашия народ и държава. Резултата е, че се изсипват една камара коментари в които се отклонява вниманието от критичния ми коментар и НИЩО ама абсолютно нищо не се казва по темата с опорката за КЮРДИТЕ.
  • 2
    19
    минаващ
    Много народ тука съжалява, че са го изкарали от рахата изпод чалмата на султана! Тролове, мролове, опорки и нищо като аргумент срещу факта, че на 03.03. се създава Третата българска държава! Да не говорим, че тука май комплекси се избиват, няма никаква култура на спора! Стара максима е - прост народ, слаба държава! Потвърждава се ежеминутно! Попържал и победил?!? а, и не ми отговаряйте, аз само минавам за да се убедя, че все повече и повече нацията изпростява!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари