Трудно лято чака българите

0
Скъпите горива повличат след себе си храната, услугите и лекарствата
Скъпите горива повличат след себе си храната, услугите и лекарствата

Трудно от финансова гледна точка лято чака българите. Скокът на горивата ще повлече нагоре цените на стоки и услуги, и то преди увеличението на тока от 1 юли. Поскъпване между 5 и 10 процента ще има както при храни, лекарства и техника, така и при таксиметрови превози и шофьорски курсове, пресмятат икономисти.

През последните три месеца цената на най-масовия бензин А 95 се вдигна с близо 40 стотинки. От 1,92 лв. за литър през февруари днес цената му е 2,28-2,29 лв., което е увеличение с 19 процента. Аналогична е ситуацията с дизела. При него поскъпването за литър е от 1,98 лв. до 2,35 лв. Най-малка промяна има в цената на пропан-бутана. От февруари досега той е поскъпнал от 0,88 на 0,99 лв. Световните цени на петрола дръпнаха нагоре след новината за понижаване на запасите на черното злато в САЩ.

По данни от търговете на международните борси, цените на фючърса на северноморската смес на петрол тип Brent за април е нараснала с 0,78% (до $56,83 за барел), на петрола тип WTI - с 1,35% (до $48,94 за барел). 

От различните браншови асоциации са категорични, че поскъпването на стоки и услуги е неминуемо и е въпрос на оцеляване. От Асоциацията на зърнопроизводителите коментират, че новите цени на горивата ще доведат до поскъпване на торовете, а оттам и на продукцията като цяло. Очаква се храните в магазините допълнително да поскъпнат и заради промените в Закона за конкуренцията и отпадането на т.нар. такса логистика. Само тази мярка ще доведе до скок на хранителните продукти между 3 и 5 процента. Според икономисти повишаването на горивата, оттам на храни и услуги, ще доведе до рязък скок и на инфлацията. По-високите цени като цяло ще ударят силно най-бедните потребители.

Инфлацията за тях се измерва с така наречената малка потребителска кошница, уточниха от НСИ. Чрез нея статистиката измерва инфлацията за 20 процента домакинства с най-ниски доходи. Практиката показва, че при скок на горивата на месечна база цените на хранителните и нехранителните продукти нарастват минимално - съответно с 0,6 и 0,1 на сто. При услугите обаче, където попадат именно цените на електричеството и горивата, увеличението е с 8,4 на сто. Това вероятно ще донесе значителни проблеми за домакинствата с най-нисък доход, тъй като според методологията на НСИ над 20% от малката кошница се пада именно на групата услуги.

По данни на статистиката, цените на основните групи стоки и услуги започнаха да се покачват през март, като най-значително е увеличението при транспорта - 4 процента. Хранителни продукти и безалкохолни напитки бележат ръст от 0.3%. Алкохолни напитки, тютюневи изделия и горива имат увеличение с 0.1%. Жилищното обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайното поддържане на дома ни ляга повече с 0.6%. Намаление на цените се наблюдава единствено при облекло и обувки - с 0.2%, здравеопазване - с 0.1%, и развлечения и култура - с 1.1%.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари