Трите най-погубни родителски забрани

0
Те са вредни за малчугана и неговото бъдеще
Те са вредни за малчугана и неговото бъдеще Снимка: iStock / Getty Images

Те са вредни за малчугана и неговото бъдеще

Позволяването на всичко във възпитанието няма да даде нищо добро. Следователно, има родителски забрани за отглеждане на дете, които са задължителни.

Те могат да бъдат полезни за децата. Развиват концепцията, че не всичко в този свят е позволено и има неща, които не могат да се правят; учат на дисциплина и организация. Но някои от родителските забрани са пагубни за детето, отбелязва Milla.bg. Ето трите най-вредни забрани за малчугана и неговото бъдеще.

1. Забрана да се облича по негов вкус

Разбира се, много по-лесно е да приготвим дрехи от вечерта, така че детето (и майката също) да не губят ценно време сутрин.

Друг аспект на проблема е, когато е много трудно да се убеди тийнейджър да носи тази или онази одежда.

Има и случаи, в които родителите и децата са се „разбрали” с какви дрехи да малчуганите да отидат на училище на другия ден. Но на сутринта децата променят решението си. В резултат на това майката е нервна, раздразнена и конфликтът избухва.

Тази забрана е пагубна за децата, защото, когато оформяме визията им, ние ги правим зависими от чуждото мнение.

Какво друго носи е вредната забрана да се обличаш? Това е непряка забрана на творчеството. Детето е вкарано в ненужни рамки и не му се позволява да усеща свободата на избора (макар и малка). Това се отнася например за преобладаващите цветове в гардероба. С възрастта концепцията за красота се променя. На три години всички дрехи са розови, а на 16 черното е стилно. Нямаме представа какво ще стане нашето дете. И тези незначителни

И по-нататък. Невинаги става въпрос за дрехи. Става дума и за вътрешното самочувствие на детето. Дори и да облече супер скъпи и модерни неща, но не е уверен в себе си, чувството за неудобство няма да отиде никъде.

Помогнете на детето си да изгради култура на избора на ежедневен гардероб.

2. Забрана на детето да има собствено мнение

Втората по своята разрушителна сила е тази забрана. За всички ни е много удобно, честно казано, мнението на детето да съвпада с мнението на възрастните. Защо е толкова важно постепенно у детето да се развива културата да има собствено мнение? Защото е предпоставка за развитие на критичното мислене.

Да имаме мнение, означава да гледаме реалистично на света около нас, да мислим, да анализираме. Да, не винаги е удобно за родителя, когато детето изразява своята гледна точка, настоява за своето и т. н. Ще има много неудобни моменти, спорове, грубост в отношенията, но това учи детето да анализира ситуацията, да намира решения на проблемите. Разрушително е да нямаш мнение. Възпитавайте у децата самостоятелно мислене, креативност, способност за анализиране.

3. Забрана на правото да бъде себе си

Обикновено децата, които тичат много и го правят шумно, получават забележки. Тези, които говорят много, са принудени да си затварят устата, тези, които са по-бавни като реакции, обикновено са пришпорвани да се забързат. Понякога родителите не го осъзнават, но именно по този начин неусетно и методично разрушават интегритета на един млад човек.

Може би вашето "шумно" дете ще израсне като актьор или учител. И гласът му ще бъде полезен в живота... Хората се раждат съвсем различни – бързи и бавни. Правим всичко с различна скорост. И ако се карате за това, което са, това има опустошителен ефект върху увереността.

Когато се култивират качествата, с които се ражда човек, когато „зърната попаднат в плодородна почва“, детето ще може да реализира своя потенциал и да постигне много в живота, носейки полза на себе си и околните.

Не се намесвайте с бутонките в бъдещето на децата си, не им отнемайте възможностите с разрушителни забрани. Обичайте детето така, както е дошло на този свят. Не се опитвайте да улесните живота си с ненужни и разрушителни забрани. Нека наследникът ви има всички условия за хармонично развитие и себеизразяване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари