Трима русенци са заразени със СПИН

0
Данните станаха ясни по време на безплатни изследвания, които Регионалната здравна инспекция в Русе организира
Данните станаха ясни по време на безплатни изследвания, които Регионалната здравна инспекция в Русе организира Видео: БНТ Русе

Трима са заразените от ХИВ в Русе.

Броят им се запазва през последните години. Данните станаха ясни по време на безплатни изследвания, които Регионалната здравна инспекция в Русе организира. За 13-а поредна година русенци си направиха тестове, този път в един от големите търговски центрове в града, съобщава БНТ Русе.

Сред хората, които бяха дошли да се тестват, нямаше нито един, който да се реши да застане пред камерата ни и да каже какво го е накарало да си направи изследването. Само за около два часа при мобилния екип на здравните инспектори се спряха 25 човека на възраст от 19 до 50 години.

Нито един от тях не беше носител на вируса ХИВ. В национален мащаб от коварното заболяване са заразени около 180 души.

Не само сексуалните контакти са причина за разпространението на ХИВ и СПИН, казват специалистите. Д-р Димитър Лазаров – отдел „Промоция на здравето”: „Извършване на кръвни манипулации, поставяне на пиърсинг - да се правят само в лицензирани студия.”

Освен по време на кампаниите, изследвания могат да бъдат направени всеки ден в центъра за консултиране на Регионалната здравна инспекция.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари