Трима българи са блокирани в китайския град Ухан

0
С извънреден полет днес сутринта от Пекин се завръща българският ансамбъл "Пролет"от Петрич
С извънреден полет днес сутринта от Пекин се завръща българският ансамбъл "Пролет"от Петрич

Трима българи са в град Ухан и българското посолството в Китай поддържа непрекъснато връзка с тях, съобщиха от външно министерство.

Пред БНР кметът на Петрич Димитър Бръчков е съобщил, че с извънреден полет днес сутринта от Пекин се завръща българският ансамбъл "Пролет"от Петрич, който бе поканен да участва в китайския новогодишния карнавал. 

Всички от групата са добре, а семействата им са били информирани за извънредната ситуация заради коронавируса и отменените  мероприятия по посрещането на китайската Нова година. 

16 танцьори, предимно тийнейджъри, четирима техни ръководители и трима представители на местната власт са в екипа, който трябваше  да представи страната ни на Световния карнавал в Пекин. Групата замина на 22 януари, а участието на  фолклорния състав беше планирано за 1 февруари. Ръководителят на групата Андон Божанин е потвърдил пред китайските власти желанието на всички да напуснат страната при първия удобен случай. 

Към момента няма информация дали, след като кацнат на летището, ще им бъдат извършени специални прегледи и изследвания.

Става дума за 20 души, разказа и временно управляващият българското посолство в Пекин Владимир Спасов пред Би Ти Ви. Той обясни, че китайската държава е подпомогнала състава, като е купила бързо билетите за връщане.

Спасов бе категоричен, че към момента добрата новина е, че няма заразени българи или други граждани на ЕС.

Броят на жертвите на коронавируса от нов тип, който причинява пневмония, се увеличи до 80, като заразените вече са около 2700 души, основно в Китай, предава TACC. Руската агенция се позовава на китайските медии и на официалните власти в Пекин.

По-рано беше съобщено за около 2400 заразени. Според официални данни по-голямата част от инфекциите (1423, 76 смъртни случая) все още се случват в централната провинция Хубей, с административен център Ухан, където първо беше регистриран вирусът.

По-малко заразени има в една южна и една източна провинция. За Пекин се съобщава за 68 заразени.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус ще бъде в Пекин, за да обсъди с властите и експерти мерките срещу разпространението на опасната зараза, предава в същото време БНР. 

Почивните дни за китайската Лунна Нова година бяха удължени до 2 февруари, за да се спрат пътуванията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари