Българите, излетели от Ухан, пристигнаха във Франция

0
Военният “Спартан” днес ще прибере от Франция двама български студенти
Военният “Спартан” днес ще прибере от Франция двама български студенти Снимка: БГНЕС

Двамата български граждани, заявили, че искат да напуснат китайския град Ухан във връзка с разпространението на новия коронавирус, пристигнаха във Франция с френски самолет в рамките на общоевропейска операция.

Самолетът се приземи на летище в град Истр, Южна Франция в 15:32 часа, българско време. На борда на самолета има 251 пътници от десетки националности, съобщиха от бълагсркото Министерство на външните работи.

Създадена е организация българските граждани да бъдат доведени в България с военно-транспортния самолет „Спартан“, придружавани от медицински екип от Военно-медицинска академия. Те ще останат във ВМА под карантина.

Очаква се военно-транспортният самолет „Спартан“ да излети, с двамата български граждани на борда за България, около 17 часа българско време.

Министерството на външните работи чрез посолствата ни в Пекин и Париж, както и Генералното ни консулство в Шанхай, съдейства за заминаването на българските граждани от Китай. Общоевропейската операция по улесняване на гражданите на съответните държави, включително и българските, да напуснат Ухан бе организирана от френските власти в сътрудничество с властите на Китай.

Военният “Спартан” днес ще прибере от Франция двама български студенти

По-рано днес от китайското посолство в София заявиха, че Китай е взел мерки за предотвратяване и контрол на епидемията в чуждестранните дипломатически мисии на негова територия. От дипломатическата мисия призоваха към спокойствие, защото паниката е най-опасна.

“Епидемията е предотвратима, контролируема и лечима. Превантивните и контролни мерки на китайското правителство са много мощни”, заявиха от дипломатическото представителство в София.

Днес министър-председателят Бойко Борисов изпрати писмо до китайския премиер Ли Къцян, в което изразява съпричастността на българското правителство към китайския народ. Поводът е тревожното разпространение на коронавируса, довел до многобройни заболели и жертви. Борисов изразява надежда, че своевременно предприетите мащабни и бързи действия от китайското правителство, медицински среди и общество за справяне с разпространението на вируса скоро ще дадат резултат и кризата ще бъде ефективно преодоляна.

Писмо изпрати и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати до колегата си Ван И. В него Захариева заяви, че “имаме пълно доверие в способността на Китай да контролира вирусното заболяване”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари